Svet
8612 ogledov

Nevarni izziv na TikToku: Posledice so hude, več jih je pristalo v bolnišnici

Nevarni izziv
Socialno omrežje je priljubljeno tudi med mladimi v Sloveniji.

Na socialnem omrežju TikTok, ki je priljubljen tudi med slovenskimi najstniki, se je razširil nevaren izziv - več otrok, ki ga je preiskusilo, je pristalo v bolnišnici.

Med njimi je deček iz Arizone, ki je dobil hude poškodbe glave. V bolnišnici je končal tudi 13-letnik iz New Yerseya, ki je dobil pretres možganov in za 20 minut izgubil zavest. 

Izzivu je ime "Skull-Breaker Challenge" ali "Tripping Jump Challenge" in se po poročanju tujih medijev bliskovito širi po omrežju TikTok, aplikaciji, namenjeni za deljenje kratkih video zapisov, ki jo uporablja preko pol milijarde ljudi. 

O čem je govora? Trije stojijo pred kamero, pri čemer osebi, ki sta na desni in levi, istočasno skočita v zrak. Sledi oseba v sredini, ki ji stranski osebi z brco v noge spodneseta ravnotežje, zaradi česar pade na tla. 

Izziv, ki je nastal v Španiji, se je po navedbah medijev hitro razširil po Evropi in ZDA.

Pri TikToku se branijo z besedami, češ da smernice socialnega omrežja ne dopuščajo objave vsebin, ki prikazuje ali promovira nevarne izzive, ter da iz aplikacije odstranijo vsak prijavljen video s takšno vsebino.

Kaj je TikTok?

TikTok je družabno omrežje, ki deluje preko mobilne aplikacije, naložene na tablico ali mobilni telefon. "Omogoča gledanje glasbenih posnetkov, snemanje kratkih posnetkov do 60 sekund, njihovo urejanje in dodajanje posebnih učinkov," razlagajo pri Safe.si. "Tako kot pri večini drugih aplikacij in družabnih omrežij lahko uporabniki sledijo drugim ter všečkajo in komentirajo videoposnetke."

Družabno omrežje je kitajskega porekla v lasti podjetja ByteDance in ima sedež v Pekingu. Nastalo je leta 2016, leta 2018 pa se je združilo z aplikacijo Musical.ly. Uporabniki morajo biti stari vsaj 13 let, mlajši od 18 let morajo imeti dovoljenje staršev ali skrbnikov.

"Z objavljanjem videoposnetkov lahko razkrijemo svojo lokacijo, premoženje in podobno, če jih posnamemo tako, da je mogoče iz ozadja pridobiti informacije," o tveganjih pri uporabi aplikacije pravijo pri Safe.si. "Pod videoposnetki se lahko pojavijo žaljivi komentarji, prav tako pa lahko vsakdo napiše in objavi karkoli. Mogoče je pošiljati zasebna sporočila, kar lahko vodi v nadlegovanje in grooming.  Uporabnike je sicer mogoče blokirati, prav tako je mogoče prijaviti neprimerne vsebine."

Videi z nasilno in seksualno vsebino

Naše videoposnetke lahko nekdo tudi shrani na svoji napravi in objavi na drugih družabnih omrežjih ali spletnih straneh kot je YouTube. Avtor video posnetka nima nadzora, nad pojavljanjem video posnetka izven TikTok.

"Tveganje predstavlja tudi srečevanje z neprimernimi vsebinami," še opozarjajo pri Safe.si. "Zelo enostavno je najti videe s seksualnimi in nasilnimi vsebinami. Opozoriti je treba, da se otroci in najstniki pogosto namenoma snemajo v seksualnih držah in s tem iščejo pozornost in potrjevanje s strani vrstnikov. Prav tako niso redki posnetki, kjer otroci in najstniki izvajajo nasilje nad vrstniki. Vse to ima lahko negativen vpliv na otroka, ki gleda te videe."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kapibara1 11:55 22.februar 2020.

    Same neumnksti iz kitajske: ta tuktuk- kotorna virus, roba..