Svet
20 ogledov

Nevarni morski sadeži in alkohol

alkohol trgovina police Shutterstock Fotografija je simbolična.
V skupni operaciji v 47 državah zasegli 2500 ton oporečne hrane.

Interpol in Europol sta v skupni operaciji v 47 državah po vsem svetu zasegla 2500 ton oporečne hrane, med drugim mocarelo, jagode, jajca, olje za cvrtje in suho sadje, je v ponedeljek sporočil Interpol na svoji spletni strani. V okviru operacije Opson IV so uvedli številne preiskave, številne ljudi pa so aretirali.

V operaciji so sodelovali policisti, cariniki in sanitarni inšpektorji, ki so pregledovali hrano v trgovinah, na tržnicah, letališčih in v proizvodnih obratih.

"Ponarejena in oporečna hrana in pijača predstavljata resno grožnjo zdravju. Ljudje so ogroženi in v nekaterih primerih celo umrejo zaradi pohlepa kriminalcev, ki gledajo le na zaslužek," je poudaril vodja enote za tihotapljeno blago in ponaredke pri Interpolu Michael Ellis. "S to operacijo smo umaknili iz prometa na tisoče ton potencialno nevarne hrane in pijače," je dodal.

Največ ponarejenega alkohola

Med 275.000 litri pijač, ki so jih skupno zasegli na vseh celinah, je bilo največ ponarejenega alkohola. V Veliki Britaniji so v okviru operacije vdrli v tovarno, kjer so proizvajali ponarejeno vodko. V Ugandi so zasegli ponarejen viski, v Ruandi pa ponarejeno pivo.

V Italiji so med drugim zasegli 31 ton morskih sadežev, ki so jih prodajali kot sveže, vendar pa so bili najprej zamrznjeni, nato pa so jih namočili v mešanico, ki je med drugim vsebovala citronsko kislino, sol fosforne kisline in vodikov peroksid, da so bili videti sveži.

Slovenija ni sodelovala

Na Madžarskem so v okviru operacije zaprli ilegalno klavnico in zasegli avtomobil, posebej predelan za tihotapljenje alkohola. V ZDA pa so zasegli prehranske dodatke.

Operacija je po navedbah Interpola potekala v 47 državah po vsem svetu, med katerimi pa ni bilo Slovenije.

Komentarjev 3
  • francl12 16:54 17.februar 2015.

    Ja zakaj pa kupujež v tušu???? Jaz že dogo ne, ravno zaradi tega, ker tuš prodaja najbolj nekvalitetno robo!! Če je kje kaj za v stran, mirko hitro pokupi in AKCIJA......KUPUJMO SLOVENSKO.....pa ja da, mene že ne bo nasral!!

  • mirko 13:30 17.februar 2015.

    Popravek: ki se dodajajo k živilom

  • mirko 13:28 17.februar 2015.

    Pazite na navadni jogurt Olimp (19 centov) v trgovini Tuš. Tudi na mandeljne in lešnike ki so pakirani v 250 g pazite v trgovinah Tuš. Sam imam sedaj resne težave po zaužitju teh živil. V glavnem kupujte čim manj hrane ...prikaži več iz trgovin in čimveč od kmetov, ki sami pridelujejo hrano čim bližje vam. Kemični konzervansi in dodatki k živilom ki se prodajajo k živilom z oznako E ali dvojni EE je za človeka zelo nevarno in povzroča bolezni najhujše oblike.