Svet
21 ogledov

Nevarni odpadki sredi Zagreba

radioaktivni odpadki zagreb
1/8
Žurnal24 main
Na divjem odlagališču odpadkov v Zagrebu, kjer se igrajo tudi otroci, so našli škatle z ionskimi detektorji dima, ki so potencialni vir radioaktivnega sevanja.
Več fotografij si lahko pogledate v galeriji.

"Našli smo detektorje dima, v katerih je vir ionskega sevanja," je za hrvaške medije povedal Dragan Kubelka, predstojnik Državnega zavoda za jedrsko in radiološko varnost. "Vgrajujejo se v zasebne in poslovne prostore in spadajo med radioaktivni material, ki pa ni nevaren za zdravje ljudi. Nevarno bi bilo, če bi ga vnesli v organizem, pri čemer posledice ne bi bile usodne," je dodal in obenem pojasnil, da se tovrstni odpadki ne smejo odlagati na običajna odlagališča smeti. V kolikor bodo odkrili, kdo je odpad odvrgel, bo, po besedah Kubelke, le-ta ustrezno kaznovan.

Škatle z nevarnimi odpadki so našli na divjem odlagališču na ulici Kopačevski put, kjer se po navedbah tamkajšnjih stanovalcev pogosto igrajo tudi otroci. Okoli 11. ure zjutraj so po poročanju spletnega portala 24sata intervenirali delavci zagrebškega Urada za ukrepanje v nujnih primerih, nato pa so na teren poklicali še ekipo Državnega zavoda za jedrsko in radiološko varnost in ministrstva za okolje. Policija je po navedbah stanovalcev tja prispela že zgodaj zjutraj, območje zavarovala s trakovi in na vprašanja zaskrbljenih stanovalcev odgovorila z besedami, da odpadki niso nevarni. Kljub temu so policisti škatle, šlo naj bi za 20 škatel z velikimi in 50 z majhnimi detektorji dima, pregledovali z rokavicami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.