Slovenija
1038 ogledov

Virus zahodnega Nila tudi v Sloveniji

Slovenija 07.06.10, bolnica, pacientka, termometer, bolezen, vrocina, foto: shut Shutterstock
Virus Zahodnega Nila tudi v Sloveniji. Razloga za skrb ni, potrebno je preprečevati razmnoževanje komarjev.

Medtem ko so se to poletje zaradi nedavnih poplav komarji v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter tudi na Hrvaškem namnožili še bolj, kot prejšnja leta, na omenjenih območjih narašča skrb pred pojavom virusa zahodnega Nila.

Tega pa so strokovnjaki opazili tudi pri nas. Nacionalni inštitut za javno zdravje je lani v Sloveniji zaznal primer okužbe z virusom zahodnega Nila, ki se je za bolnika sicer iztekel brez posledic. Okužbo so zaznali naknadno, v laboratoriju pri pregledovanju zbranih vzorcev oseb, ki so prebolele vročinsko bolezen z glavobolom, pojasnjuje Maja Sočan iz Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitut za javno zdravje. Kot pravi, so testirali okoli 400 vzorcev, le en je bil pozitiven na bolezen zahodnega Nila.

Okužba je bila "epidemiološko razumljiva", saj je bolnik doma v vzhodni Sloveniji ob meji s Hrvaško, tam pa so že lani beležili več primerov te bolezni, pravi Sočanova.

Bolnik, ki je zbolel pri nas, je prebolel lažjo obliko z vročino in glavobolom. Večina tistih, ki zbolijo z virusom zahodnega Nila (kar 80 odstotkov), bolezen preboli brez simptomov; nimajo niti vročine ali slabega počutja, sploh ne vedo, da so okuženi. Le 20 odstotkov okuženih razvije vročinsko bolezen z glavobolom in slabim počutjem, kar je glavni simptom virusa zahodnega Nila. Tudi to v nekaj dneh mine, saj za bolezen, ki je virusna, ni zdravila, pravi Sočanova.

Pri manj kot enem odstotku okuženih, predvsem starejših in kroničnih bolnikov, pa lahko bolezen napreduje v akutni meningitis, torej prizadetost možganskih ovojnic, in akutni encefalitis, to je prizadetost možganovine. V teh primerih se pri bolnikih poleg glavobola z vročino pojavijo še otrplost tilnika, slabost, bruhanje in motnje v zavesti, najprej s hujšo zaspanostjo. Zelo redko se zgodi, da bolnik zaradi akutnega encefalitisa, ki ga je povzročil virus zahodnega Nila, umre, dodaja Sočanova.

Ljudje naj po priporočilu Sočanove ne bodo posebej zaskrbljeni zaradi omenjene bolezni. Veliko bolj racionalen pristop je, da v svoji okolici zmanjšajo možnost razmnoževanja komarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.