Svet
37 ogledov

Neverjeten preobrat v Italiji

Plaz v Italiji zasul hotel EPA
Italijanski mediji sporočajo, da so reševalci v osrednji Italiji, kjer je plaz zasul hotel, nepričakovano našli več preživelih.

Potem ko so reševalci tekom včerajšnjega dne obupali, da bi v zasutem smučarskem hotelu pod goro Gran Sasso sredi Abrucev v osrednji Italiji še našli kakega preživelega, je nepričakovano prišlo do preobrata.

Kot sporočajo italijanski mediji, so reševalci vendarle našli več preživelih; po zadnjih informacijah so uspeli locirati osem oseb; dve deklici, tri odrasle ženske in tri moške, poroča La Repubblica. S preživelimi so reševalci vzpostavili stik, reševanje pa je potekalo izredno počasi, saj so ga onemogočali ogromni nanosi snega v hotelu.

Reševanje preživelih iz italijanskega hotela,  | Avtor: EPA EPA

Kot poročajo italijanski mediji so najprej reševalci iz ledene grobnice rešili žensko in dva otroka, dečka in deklico. Vse so odpeljali v bolnišnico. "V očeh se jim je videlo, kako so srečni, da nas vidijo. Govoriti niso mogli," je povedal eden izmed reševalcev. Rešeni so bili pod snegom 43 ur.

Reševanje preživelih iz italijanskega hotela,  | Avtor: EPA EPA
Reševanje preživelih iz italijanskega hotela,  | Avtor: EPA EPA

"Česa takšnega še nismo videli"

Mario Mazzocca iz italijanske civilne zaščite je za agencijo ANSA povedal, ad naj bi bilo uradno v hotelu 22 gostov in sedem zaposlenih. Oblasti sicer ugibajo, ali jih je bilo v hotelu še več, okrog 35. "Nisem mogel verjeti ... Bilo je šokantno, kaj takšnega nisem videl še nikoli v življenju. Bojim se, da je le malo upanja, da je to nesrečo kdo preživel," je včeraj povedal Mazzocca.

Kot je znano, reševalci so se v noči iz srede na včeraj do hotela na nadmorski višini 1200 metrov prebijali vso noč. Prvi so ga na smučeh dosegli zgodaj zjutraj in najprej pomagali dvema preživelema, ki sta noč prebila v avtu pred zasutim hotelom.

Reševalci, plaz, Italija, hotel | Avtor: EPA EPA


Reševalci so ves dan iskali morebitne preživele, delo je močno oteževal sneg, ki je še naprej močno naletaval, pa tudi sneg, ki je dobesedno zasul prostore hotela. V iskanju preživelih je sodelovalo več deset gasilcev, gorski reševalci, šest ekip hitre pomoči in lokalna policija.

Reševalci so bili na delu včeraj ves dan in vso nocojšnjo noč. Našli so štiri mrtve, najmanj še eno truplo so lokalizirali, poročajo italjianski mediji. Reševanje in iskanje morebitnih preživelih poteka izredno počasi, saj se bojijo, da bi s svojim delom povzročili dodatne vdore snega, ki bi zasuli morebitne preživele.

Preiskava zaradi malomarnosti

Italijansko tožilstvo je že sprožilo preiskavo dogodka; najprej je potrebno počakati na odgovor, zakaj so gostje, ki so se zaradi slabega vremena že v sredo želeli vrniti na svoje domove, tako dolgo čakali na snežni plug, ki bi jim očistil cesto. Mestoma je na območju, kjer se je sprožil plaz, celo do pet metrov snega.

Hotel, ki ga je zasul plaz, ima sicer 43 sob, kot je razvidno iz fotografij, ga je plaz skoraj popolnoma zasul, izpod snežnega nanosa gleda le streha in zadnje nadstropje.

PREBERITE TUDI:

Kje so našli preživele in v kakšnem stanju so, bo znano kmalu ...

Reševalci, plaz, Italija, hotel | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.