Svet
14 ogledov

Neverjetna sreča, iz hotela, ki ga je zasul plaz, rešili še štiri ljudi

plaz Žurnal24 main
Minulo noč so reševalne enote iz hotela Rigopiano v osrednji Italiji, ki ga je v sredo zasul snežni plaz, rešile še štiri preživele. Dve ženski in moškega so rešili po tretji uri zjutraj, kmalu po zori pa še enega moškega. S tem se je skupno število rešenih povzpelo na 11, reševalci in gasilci z iskanjem nadaljujejo.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so številne hotelske sobe nepoškodovane, zato še vedno obstaja upanje, da bodo reševalci našli še več preživelih. Iskanje sicer otežujejo vremenske razmere, saj se reševalci bojijo, da bi zaradi velikih količin novozapadlega snega sprožili nove plazove.

V dopoldanski akciji so uspeli locirati še vsaj dva preživela, ki pa ju morajo še potegniti izpod snega. Izpod ruševin naj bi bilo slišati zvoke, ki reševalcem dajejo dodatno upanje. Reševalci si pri iskanju preživelih skušajo pomagati z GSM signalom njihovih telefonov. "Slišimo zvoke izpod ruševin in snega ter jih preverjamo. Lahko bi bili preživeli, a možno je tudi, da gre za zvoke premikajočih se struktur hotela pod težo snega," so sporočili gasilci. 

Po zadnjih podatkih so reševalci doslej našli pet trupel. Po poročanju italijanskih medijev naj bi pogrešali še okoli 20 ljudi.

Štirje otroci, ki so jih rešili v petek, so preživeli po zaslugi dejstva, da so bili v času zasutja hotela v igralni sobi. Med preživelimi je tudi celotna štiričlanska družina hotelskega kuharja Giampiera Pareteja. Ta je poslal prvi klic na pomoč zaradi plazu, ki pa so ga zaradi spleta okoliščin sprva ignorirali.

Giampaolo Matrone, eden od moških, ki so ga izpod snega rešili minulo noč, je reševalcem povedal, da je ujet pod snegom ves čas držal za roko svojo soprogo, jo klical ter spodbujal, naj ostane budna. prisebna, naj ga ne zapusti. A kot je povedal, je malo pred tem, ko so ga gasilci uspeli rešiti, utihnila, po čemer predvideva, da ga je zapustila. V njegovi bližini naj bi bila ujeta še ena ženska, ki pa po oceni Matroneja ni dajala znakov življenja. 

Tožilstvo odprlo preiskavo

Tožilstvo v Pescari je sicer začelo preiskavo zaradi suma uboja in preverjajo morebitne odgovornosti posameznikov za nesrečni dogodek. Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, med drugim preverjajo, ali bi glede na razmere morale regijske oz. lokalne oblasti izdati ukaz o evakuaciji območja pod goro Gran Sasso. Italijanski nacionalni servis za spremljanje nevarnosti snega in plazov je namreč pred dogodkom izdal opozorilo o nevarnosti plazov četrte stopnje na petstopenjski lestvici.

Če bi se izkazalo, da je bil vzrok smrti žrtev v hotelu Riugopiano mraz, bodo preiskovalci preverjali, ali bi bilo zamude pri začetku reševalne akcije mogoče preprečiti. Med drugim bodo preverjali tudi, ali je lastnik hotela zahteval pluženje ceste do hotela.

Plaz se je v sredo sprožil v kraju Farindola sredi Abrucev v osrednji Italiji le 45 kilometrov stran od obale Jadranskega morja. Oblasti domnevajo, da se je sprožil zaradi niza potresov. Smučarski hotel Rigopiano pod goro Gran Sasso je popolnoma uničen in povsem zasut s snegom. Prvi reševalci so hotel zaradi močnega sneženja dosegli šele v četrtek zjutraj.

Drugod v deželi Abruci je v snežnih plazovih v petek umrlo pet ljudi, so danes sporočili iz urada za civilno zaščito.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.