Svet
53254 ogledov

Neverjetni napadi na hrvaški plaži

Čiovo Profimedia
Od začetka meseca se na območju plaže Slatina na dalmatinskem otoku Čiovo giblje morska želva glavata kareta.

Domačini Slatine trdijo, da je želva, ki je dolga več kot en meter, pred kratkim ugriznila že štiri kopalce. Razmere postajajo neprijetne, saj se zaradi ugrizov vzbuja strah med kopalci na plaži, ker pa je ta želva strogo zaščitena žival, jo morajo pustiti pri miru.

"Ni običajno, da bi bila morska želva več dni v bližini obale, a tu ne moremo storiti ničesar, saj je to strogo zaščitena žival, človek pa vstopa v njen dom," je povedal strokovnjak z Univerze za pomorske študije v Splitu, Alen Soldo.

Odrasle želve dosežejo dolžino do 110 centimetrov in telesno težo do 115 kilogramov. Ime so dobile po značilni veliki glavi z močnimi čeljustnimi mišicami, poroča hrvaški portal Jutarnji.hr.

"V iskanju hrane se lahko približajo obali in s tem v bližino kopalcem, pri čemer se lahko počutijo ogrožene, čeprav jih večina kopalcev sploh ne opazi. Hranijo se s spužvami, ježki, meduzami in manjšimi ribami," je dodal Soldo.

Po njegovih ocenah bo ta želva ostala v morju na območju Slatina, dokler se temperatura morja ne začne zniževati, nato pa bo odšla v globlje vode.

V povprečju ta vrsta želv živi do 60 let in je ena od dveh vrst morskih želv, ki gnezdi v Sredozemlju. Morske želve so zaradi svoje ogroženosti zaščitene živali.

Severni in srednji Jadran sta skupaj z Gabeškim zalivom v Tuniziji dve najplitvejši območji v Sredozemlju in veliko število želv, najdenih na teh dveh območjih, kaže na pomembnost varnih habitatov za želve karete.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar MuškaKokoš
    MuškaKokoš 09:34 24.avgust 2023.

    Vsak dan enga poslanca vrčt želvi,da se drugi kopajo normalno,vsaj neka korist bi bila.

  • munja 18:05 22.avgust 2023.

    A je na tem otoku samo ta plaža??

  • andrej084 13:05 22.avgust 2023.

    Kdo je tukaj ogrožena vrsta, kopamci gotovo ne...