Svet
1711 ogledov

Neverjetni posnetki, ljudje pred karanteno bežali iz Pariza

Pariz Epa
V Franciji od polnoči po vsej državi znova velja karantena. Ljudje pred polnočjo množično zapuščali prestolnico.

Le nekaj ur pred tem, ko je v Franciji zopet stopil v veljavo tako imenovani lockdown, so zabeležili neverjetno gnečo na glavnih prometnicah iz Pariza. 

Kolone so bile skupno dolge 700 kilometrov, so poročali lokalni mediji. Francoski mediji poročajo, da so štvilni Parižani zapuščali mesto in svoja prebivališča, da bi karanteno preživeli nekje bolj v naravi. Za Le Figaro je izjavo glede tega med drugim podala 24-letnica, ki je povedala, da je bila spomladanska karantena zanjo psihično težka, zato se je odpravila na deželo, kjer lažje diha in se počuti svobodno. 

Ostati morajo doma

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v sredo ob napovedi ukrepa pojasnil, da bodo lahko ljudje tako kot spomladi dom zapustili, samo če bodo šli na delo, k zdravniku, pomagat sorodniku, po nujnih nakupih ali za kratek čas na zrak. Dodal je, da bodo potrebovali tudi pisno izjavo, v kateri bo moral biti naveden razlog, zakaj so zunaj. Prav tako bodo znova kaznovali kršitelje pravil, je poročala STA.

V okviru ukrepov, ki bodo veljali najmanj do 1. decembra, sicer zapirajo bare, restavracije in nenujne dejavnosti. Za razliko od spomladanske karantene šole tokrat ostajajo odprte, pri čemer bodo tam veljali strožji zaščitni ukrepi.

Še naprej bodo lahko obratovale tudi tovarne in kmetije, prav tako pa nekatere javne storitve. S tem želijo omejiti gospodarsko škodo, ki bi lahko nastala ob popolnem zaprtju države, je dejal francoski predsednik.

Francoske oblasti so sicer v četrtek zvečer sporočile, da so v zadnjem dnevu potrdili več kot 47.600 novih okužb s koronavirusom, umrlo pa je še 235 bolnikov s covidom-19.

Alojz Ihan Slovenija Slovenija Ihan: Epidemiološki neuspeh, ki ga bomo čutili vso zimo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.