Svet
6923 ogledov

Neverjetno, kaj jim dela gosenica. Škoda večmilijonska

Lavanda Epa
Domnevno naj bi jih prinesel veter.

Vrsta invazivne gosenice je na jugu Francije uničila pridelek sivke. Kmetijska zveza, ki je vlado prosila za pomoč, škodo ocenjuje na več milijonov evrov. Domnevno naj bi gosenice sovjih metuljev na jug Francije prišle z vetrovi iz Severne Afrike, prehranjevale so se s sivkinimi stebli in tako izsušile rastlino, poroča nemška tiskovna agencija dpa

"Na desetine hektarjev sivke nismo poželi, ker enostavno ni bilo vredno. Nič ni ostalo," je za dpa povedal Alain Aubanel, vodja združenja PPAM, ki deluje na področju parfumov, arom in zdravilnih rastlin. Po njegovih ocenah naj bi bili nekateri kmetje prikrajšani za do 90 odstotkov pridelka.

Namesto vijoličasto so bila polja sivke, ki jih prihajajo v Provanso gledat turisti z vsega sveta, to poletje obarvana sivorjavo.

Po besedah Aubanela so največ pridelka sivke izgubili tisti kmetje, ki rastlino pridelujejo s tradicionalnimi metodami kmetovanja v hribovitih predelih južne Francije, kjer ne raste skoraj nič drugega kot sivka.

Hriboviti predeli so bili bolj prizadeti, ker se žetev tam začne kasneje. "Gosenice smo opazili v sredini julija. Z žetvijo smo takrat že praktično končali, medtem ko v gorah še niti začeli niso žeti," je dodal Aubanel in poudaril, da se bodo mnogi kmetje brez finančne pomoči znašli na robu bankrota.

Zato v združenju PPAM upajo na pomoč države. Francosko ministrstvo za kmetijstvo je škodo sicer ocenilo kot izjemno hudo.

Lavanda | Avtor: Epa Epa

Letošnje poletje pa ni bilo prvo, ko so gosenice kmetom povzročale težave. S podobnimi problemi so se namreč srečevali že v letih 2018 in 2019, a obseg škode še ni nikoli ni bil tako velik, poroča dpa.

"Postajalo bo vse bolj vroče. Bojimo se, da bi lahko žuželke na nekaterih območjih postale endemične," je dodal Aubanel. Povedal je še, da bi lahko gosenice v prihodnosti povzročale težave tudi pri pridelovanju paradižnika in čičerke.

Toča Slovenija Kmetje od stroke pričakujejo jasen odgovor: Kako se boriti proti vremenu?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • anica00 06:58 03.september 2023.

    Tudi naš pušpan so uničile neke kitajske vešče. Vedno je več uvoženih škodljivcev..

  • jakec1575 21:09 02.september 2023.

    Vprasanje za afriskega šamana