Svet
27356 ogledov

Neverjetno odkritje ob hrvaški obali

Korčula sedem tisoč let stara cesta hrvaška obala 7000
1/2
YouTube
Arheologi so ob hrvaški obali pod vodo odkrili ostanke ceste, ki naj bi bila stara okoli sedem tisoč let.

Skupina arheologov z Univerze v Zadru je med raziskovanjem potopljene neolitske naselbine Soline na otoku Korčula naletela na neverjetno odkritje.

Cesta, sestavljena iz natančno urejenih kamnitih plošč, meri štiri metre v širino in naj bi služila kot pomembna povezava med potopljeno prazgodovinsko naselbino hvarske kulture in obalnim območjem otoka Korčula.

Z izvedbo natančne analize dobro ohranjenih delcev lesa, odkritih med raziskovanjem, strokovnjaki ocenjujejo, da je bila celotna naselbina ustanovljena okoli leta 4900 pr.

Raziskovalni projekt je rezultat sodelovanja med Univerzo v Zadru in številnimi institucijami, vključno z Dubrovniškimi muzeji, Muzejem mesta Kaštel in Mestnim muzejem Korčula.

Ekipa arheologov Univerze v Zadru raziskuje tudi najdišče v bližini zaliva Gradina blizu Vele Luke na nasprotni strani otoka Korčula.

Tudi tu so naleteli na zanimive potopljene ostanke, z nadaljnjim raziskovanjem pa so ugotovili izjemno podobne naselbine kot v Solinah.

Najdišče je prineslo zakladnico neolitskih artefaktov, vključno s kremenčevimi rezili, kamnitimi sekirami in fragmenti daritvenih predmetov, ki zagotavljajo neprecenljiv vpogled v življenja in prakse zgodnjih človeških civilizacij.

Ta odkritja ponujajo vpogled v kulturni in družbeni razvoj Hrvaške pred več tisoč leti.

Korčula sedem tisoč let stara cesta hrvaška obala 7000 | Avtor: YouTube YouTube

Komentarjev 7
  • puys 15:46 24.maj 2024.

    Še en dokaz, da je globalno segrevanje (in ohlajevanje) čisto naravni proces, ki traja že vsaj 10000 let. Naš vpliv je mizeren. Za nove davke pa seveda super izgovor.

  • Ender3 15:11 24.maj 2024.

    Kockaste Bog že nekaj časa skozi veliko okno gleda..Ko bi si raje bolj pametno vlado izbrali..

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 12:28 24.maj 2024.

    Tik preden so se ledeniki začeli taliti je bilo Jadransko morje kakšnih 100 metrov nižje kot danes...In sedaj nas jebejo zaradi naraščanja manj kot 1 mm letno in bi radi na ta račun mastno zaslužili..Saj jim niti ne zamerim, ker ...prikaži večer je pač prilika..Zamerim ovčjim kretenom, ki nasedajo pravljici o krivdi antropogenega CO2 za dvig temperatur..