Svet
13 ogledov

Neverjetno: Trump vodi med republikanskimi kandidati za predsednika

donald trump Profimedias
Donald Trump trenutno vodi med republikanskimi kandidati za ameriškega predsednika.

Donald Trump je v zadnji anketi televizije NBC po četrtkovem televizijskem soočenju republikanskih predsedniških kandidatov v Clevelandu še povečal svojo prednost pred zasledovalci. Na drugem mestu je sedaj teksaški senator Ted Cruz, za njim pa temnopolti kirurg Ben Carson.

V ZDA pred volitvami za predsednika, kjer se spopadeta demokratski in repubikanski kandidat, vsaka stranka po soočenjih na volitvah izbere svojega kandidata. 

Bush mlajši mlajši trenutno na repu

George Bush | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Trump glede na anketo med republikanskimi volivci uživa 23-odstotno podporo. Cruz ima 13 odstotkov podpore, Carson 11 odstotkov, nekdanja glavna izvršna direktorica Hewlett Packarda Carly Fiorina in senator s Floride Marco Rubio po osem odstotkov, nekdanji guverner Floride Jeb Bush in guverner Wisconsina Scott Walker pa imata po sedem odstotkov podpore republikanskih volivcev. Petodstotno podporo imata nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee in senator iz Kentuckyja Rand Paul.

Poleg Cruza je podpora po soočenju najbolj poskočila Fiorini, ki je morala zaradi nizke podpore v anketah namesto na osrednjem nastopiti na soočenju za kandidate z najmanj podpore.

Trump: stranka bi mi morala biti hvaležna

Trump je v eni svojih številnih izjav za ameriške televizije dejal, da bi mu morali biti vsi ostali kandidati in stranka hvaležni, saj je imelo soočenje največjo gledanost v zgodovini.

Hillary Clinton | Avtor: EPA EPA
Vodilna predsedniška kandidatka demokratov Hillary Clinton je glede soočenja menila, da je lahko 24 milijonov Američanov videlo ne le pravi obraz Trumpa, ampak tudi vseh ostalih kandidatov na odru. Posebej je izpostavila najmlajšega med njimi, Rubia, ki je odločno vztrajal, da je treba prepovedati vsako obliko splava, tudi ko gre za odločitev med življenjem nosečnice ali zarodka.

Kdo se bo komu opravičil

Kandidati so govorili o marsičem, v spominu pa je ostal predvsem besedni spopad med Trumpom in voditeljico televizije Fox Megyn Kelly, ki ga je opozorila na njegove žaljive izjave o ženskah. Trump je dan kasneje dejal, da je Kellyjevi med soočenjem "kri lezla iz oči in od vsepovsod", kar je večina razumela kot seksistično opazko glede menstruacije.

Trump je do ponedeljka zvečer vztrajal, da se ne bo opravičil, ampak se mora Kellyjeva opravičiti njemu zaradi napadalnih vprašanj. Vse tiste, ki so pomislili na menstruacijo, pa je označil za izprijence, ker da je v resnici mislil, da ji kri teče iz nosu ali ušes. Bush, ki je skupaj z ostalimi povsem v senci Trumpa, ga je pozval, naj se opraviči, prav tako tudi Fiorina.

Lahko je kandidat, a ne more biti predsednik

Newyorški milijonar sicer glede na ankete nima veliko možnosti za zmago na splošnih volitvah proti demokratu. Clintonova ima pred ostalimi republikanci v hipotetičnih anketah med vsemi volivci zmerno vendar trajno prednost od štirih do desetih odstotkov, Trumpa pa premaga za skoraj 20 odstotkov. V redkih hipotetičnih anketah ga premaguje tudi socialist Bernard Sanders iz Vermonta.

Trump grozi, da bo samostojni kandidat

Republikanska stranka kljub temu Trumpu ne more obrniti hrbta, saj kar 54 odstotkov od njegovih 23 odstotkov republikanskih volivcev v anketi NBC pravi, da bo šlo z njim, če se bo odločil za neodvisno kandidaturo. To pa je že zadosten delež, da bodo leta 2016 v primeru enotnosti spet slavili demokrati.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • h3o 11:26 11.avgust 2015.

    trumpa za precednika