Svet
25 ogledov

Nevidno ladjo bodo uničili

Sea shadow
1/5
Ameriška mornarica
Eno svoj čas najbolj naprednih ladij na svetu bodo razgradili in uničili. Ameriška mornarica jo je hotela podariti, a si "nevidne" ladje sea shadow ne želi nihče.

Sea shadow oz. morska senca, je 50-metrska ladja, ki je izdelana v t. i. stealth tehnologiji, za katero so značilne nenavadne oblike zunanjščine in posebna prekrivna barva, kar vse omogoča, da je ladja zelo slabo vidna za nasprotnikove radarje.

Lockheed Martin jo je za takratnih 195 milijonov dolarjev izdelal leta 1985, a javnost vse do 1993 zanjo ni vedela. Kot prva svoje vrste je služila kot testni laboratorij "nevidne" tehnologije pri izdelavi modernih bojnih ladij.

V principu gre za katamaran, ki pa je konstruiran tudi za zelo razburkano morje.

Z njo niso lovili Sovjetov

Na krovu pravega udobja za štiričlansko posadko ni, le mikrovalovna pečica in hladilnik, saj ni bila nikoli mišljena kot ladja, s katero bodo pluli na misije. Oborožitve na njej ni bilo.

Ameriška mornarica je že od 2006 želela ladjo, ki je bila navdih za plovilo v filmu o James Bondu: Jutri nikoli ne umre, oddati, a se ni javil nihče, ki bi prevzel ladjo in skrbel za njeno nič kaj poceni vzdrževanje.

Trenutno je v suhem doku v San Diegu, po razgradnji pa jo bodo reciklirali, nekaj delov pa prodali.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.