Svet
13 ogledov

Nevihto izrabili za razselitev Srbov

Gotovino so aretirali leta 2005 v Španiji. Žurnal24 main
Tožilec je v sklepnem govoru proti hrvaškemu generalu poudaril, da je hrvaški politični vrh osvoboditev zasedenega ozemlja izkoristil za odstranitev srbskega prebivalstva.

Na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije se je začel sklepni del sojenja hrvaškim generalom Anteju Gotovini, Ivanu Čermaku in Mladenu Markaču, ki so obtoženi vojnih zločinov v operaciji Nevihta leta 1995. Sojenje je trajalo dve leti in pol, sklepni del pa naj bi se končal v četrtek. Tožilstvo ima za sklepni govor na voljo šest, obramba pa vsaka po dve uri in pol.

Tožilec Alan Tieger je v sklepni besedi poudaril, da so bili zločini posledica skupnega zločinskega podviga. "Nihče ne trdi, da je imela Hrvaška načrt ali politiko pregona kogarkoli. To so imeli snovalci skupnega zločinskega podviga," je dejal Tieger na sojenju, ki ga danes prenaša hrvaška televizija HTV. Tožilec je spomnil, da so Nevihto sprožili 4. avgusta 1995, ko je hrvaška vojska začela operacijo s ciljem osvoboditve ozemlja, ki je bilo pod nadzorom Srbov od leta 1991. Ni bil sporen cilj osvoboditve, temveč namen hrvaškega političnega vrha, da to okoliščino izkoristi za odstranitev srbskega prebivalstva z območij, na katerih je potekala vojaška operacija, je povedal Tieger. Poudaril je, da so sicer v vojni nedvomno trpeli tudi hrvaški civilisti.

Obtožnica
Skupna obtožnica trojico bremeni osebne in poveljniške odgovornosti za zločine proti človečnosti in vojne zločine proti srbskim civilistom na širšem območju Knina med in po operaciji Nevihta poleti 1995. Sojenje trojici se je začelo 11. marca 2008. Haaško tožilstvo zahteva za Anteja Gotovino 27 let zaporne kazni, za Mladena Markača 23 in za Ivana Čermaka 17 let zapora. Obramba hrvaških generalov po drugi strani predlaga, naj Gotovino, Markača in Čermaka oprostijo obtožb. Markač in Čermak sta se haaškemu sodišču predala leta 2004, Gotovino pa so, potem ko je bil več let na begu, aretirali v Španiji leta 2005.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.