Svet
49 ogledov

Nevladniki izstopili iz evropskega foruma na področju alkohola in zdravja

Ameriški agenti, pristojni za prevoz jedrskega orožja, v službenem času vse prev Žurnal24 main
Zaradi odločitve evropskega komisarja Andriukaitija, da zavrne evropsko protialkoholno strategijo, ki so jo podprle tako evropske članice kot parlament, so nevladne organizacije evropski komisiji dodelile rdeč karton.

"Bil je že skrajni čas, da se nehamo pogovarjat z alkoholno industrijo. Od njih zdravju naklonjenih odločitev res ne moremo pričakovat. Boj za zdravje se nadaljuje na drugih frontah. Evropski komisiji podeljujemo en ogromen rdeč karton," so sporočili z Inštituta Utrip, slovenske raziskovalne ustanove, ki se ukvarja z raziskovanjem tveganega obnašanja mladih.

Kot polnonopravni člani evropske krovne organizacij Eurocare, se tako tudi slovenska nevladna organizacija pridružuje protestni gesti evropskih nevladnikov, ki so družno prekinili sodelovanje v forumu Evropske unije o alkoholu in zdravju.

Pivske navade v korist kapitala

Protest in izstop nevladnikov iz foruma sta posledica zavnitve, po mnenju nevladnih organizacij, prepotrebne skupne evropske protialkoholne strategije, ki jo je sekretar za zdravje in varno prehrano Vytenis Andriukaitis zavrnil, čeprav so jo podprle tako članice kot evropski parlament.

Kot so zapisali protestniki v odstopni izjavi, so iz skupnega foruma, ki se na evropski ravni ukvarja s problematiko alkohola, izstopili tako Eurocare (Evropska zveza za alkoholno politiko), kot tudi evropska zveza za javno zdravje in stalni odbor evropskih zdravnikov.

Generalna sekretarka Eurocarea Mariann Skar je ob tem povedala: "Komisar je s tem sporočil, da so pivske navade v Evropi za alkoholno industijo dobre, za zdravje pa ne." 

V Eurocareu, ki vključuje 58 organizacij iz 25 tih držav ob tem poudarjajo, da imamo v EU na področju alkohola največ težav na svetu.  

Komentarjev 2