Svet
13 ogledov

New Orleans prestal preizkus

Tropska nevihta Lee. Reuters
Tropska nevihta Lee je dosegla južno obalo ameriške zvezne države Lousiane. Za New Orleans je to prvi večji preizkus po uničujočih poplavah po orkanu Katrina leta 2005.

Tropska nevihta Lee, ki so jo s strahom pričakovali v New Orleansu, v mestu ni povzročila večjih težav. Središče nevihte je bilo 177 kilometrov zahodno od New Orleansa. Iz mesta poročajo o nekaj poplavljenih ulicah, a kot vse kaže, so obrambni nasipi in črpalni sistem zdržali. Slabše so jo odnesli nižje ležeči predeli v okolici mesta.

Za New Orleans je bil to prvi večji preiskus tamkajšnjih obrambnih nasipov, ki so leta 2005 popustili pod pritiskom visokih valov. Kot opozarjajo strokovnjaki lahko obnovljeni nasipi mesto zavarujejo le pred orkanom tretje, ne pa tudi najvišje, pete stopnje.

Leta 2005 je bilo po divjanju orkana Katrina poplavljenega 80 odstotkov mesta, umrlo pa je 1500 ljudi. Skupna škoda pa je bila ocenjena na 50 milijard dolarjev. Polovica mesta namreč leži pod morsko gladino in je zavarovano z zapornicami in nasipi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.