Svet
6 ogledov

New York – New Mecca?

1/12
Žurnal24 main
Poleg poklona žrtvam terorističnega napada na WTC, so deveto obletnico zaznamovali tudi protesti proti izgradnji islamskega centra v bližini.

Na spominski slovesnosti ob deveti obletnici napada na ameriški trgovinski center na Manhattnu se je zbral tako ameriški politični vrh kot na sto tisoče svojcev žrtev, meščanov, pa tudi protestnikov.

Čas gre naprej, ne pa tudi naš spomin na enega izmed najbolj žalostnih dni v ameriški zgodovini. Nikoli ne bomo pozabili naših najljubših, ki so umrli v smrtonosnem pohodu teroristov,“ je na slovesnosti zbrane nagovoril župan New Yorka Michael Bloomberg.

 

Tisoči svojcev in prijateljev je polagalo cvetje, sveče in drobne spominke na 2977 ljudi, kolikor jih je umrlo v napadu. Streljaj stran se je zbralo na stotine ljudi, ki so protestirali za izgradnjo islamskega centra v bližini, kateri je naklonjen tudi ameriški predsednik Barack Obama.

Na dan spomina se je v New Yorku zbrala tudi skupina gorečih nasprotnikov islama, ki jih je nagovoril nizozemski desničarski politik Geert Wilders, ki je prepričan, da je islam primerljiv s fašizmom. „Nikoli ne smemo dati prostih rok tistim, ki si nas hočejo pokoriti. Poskrbite, da New York ne bo postal New Mecca,“ je poudaril zbranim.

Kljub grožnjam pastorja Terrija Jonesa slednji včeraj ni sežigal korana. Je pa do tega vseeno prišlo, četudi ne v njegovi režiji. Oglejte si v galeriji.

Protesti so bili bolj ali manj mirni, policija je vendarle posredovala med dvema skupinama, ki sta si verbalno dokazovali svoj prav. Do fizičnega spopada ni prišlo.

Nikoli več!
Pred tem pa so svojci in prijatelji ter ostali meščani na posebni slovesnosti počastili spomin na žrtve napada pred devetimi leti. Brali so njihova imela, molili in drug drugemu dajali podporo. Nekateri izmed njih so poudarjali, da protesti bodisi za ali proti izgradnje centra na obletnico napada izražajo nespoštovanje do družin preminulih. Na plakatu, ki ga je nosil eden izmed svojcev, je pisalo „Naj se konča tukaj.“ Torej z napadom, ki je terjal skoraj tri tisoč žrtev in še šest tisoč poškodovanih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.