Svet
3 ogledov

New York: protestnikov le niso pregnali

Kljub jutranjim uram je bila množica po zmagi prešerne volje. TheOther99
Potem, ko je naj bi se zjutraj ob navzočnosti enot policije pričelo komunalno čiščenje parka Zucchotti, v katerem že mesec dni kampirajo protestniki za spremembe, so oblasti zadnji hip akcijo preložile, saj se je v park zgrnila velika množica podpornikov demonstrantov. Sedaj snujejo pohod proti Wall Streetu.

Čiščenje smeti, ki naj bi hranile množico podgan in ščurkov, bi se moralo pričeti ob 7. uri po lokalnem času, protestniki pa bi lahko nato vrnili v park, so obljubile newyorške oblasti z županom Michaelom Bloombergom na čelu.

A protestniki temu niso verjeli, še posebej ker ob povratku tam ne bi več smeli postavljati šotorov oziroma prenočevati, zato so se hitro organizirali in prek socialnih omrežij in SMS-sporočil pozivali somišljenike, naj se ob zori zgrnejo v park in naredijo človeško verigo.

Res so se še v noči v park začele zgrinjati množice, zato je podžupan Cas Holloway sporočil, da je uradni lastnik parka, podjetje Brookfield Properties, preložilo čiščenje parka, za katerega je prosila tudi policijsko asistenco. V ozadju pa je verjetno tudi strah, da bi v nasprotnem tvegali spopad med policisti in demonstranti, kar bi bilo za ugled New Yorka in sploh ZDA v svetu precej slabo.

Po objavi novice je v parku zavladalo veliko veselje, voditelji gibanja Okupirajmo Wall Street pa nameravajo za danes izpeljati pohod, verjetno proti omenjenemu simbolu nepravično porazdeljenega bogastva. Pri tem naj bi protestniki s seboj nesli tudi metle. "Vendar pazite ... vaše metle bi lahko kdo zamenjal za orožje," so na Twitterju dodali pomenljivo sporočilo o stanju duha v ZDA.

Boj za "tistih drugih 99 odstotkov"

Protestniki so sicer že pripravili lastno čistilno akcijo, pravijo pa še, da župan laže, ko izraža skrb zaradi podgan in ščurkov v parku, saj jih doslej ni bilo na spregled.

Protesti v ZDA so se začeli 17. septembra s poskusom "zasedbe" Wall Streeta. Protestniki so se nato preselili v park Zuccotti, pridružujejo se jim tudi sindikati in posamezni Američani, ki izražajo nezadovoljstvo nad sistemom, ki rešuje finančne korporacije, ki so povzročile krizo, nič pa ne stori za navadne ljudi, ki so bili njene največje žrtve.

Protesti tudi pri nas

Jutri bodo sicer po 1.400 mestih v 71 državah sveta potekale demonstracije v podporo newyorškim demonstrantom in njihovem boju za družbene spremembe obstoječega finančno-gospodarskega sistema.

Na shod, ki je za soboto napovedan tudi v Ljubljani, se je odzvala tudi policija. "V medijih se pojavljajo pozivi k udeležbi na javni shod »15O«, 15.10.2011 na območju centra Ljubljane. Shod ni prijavljen v skladu z Zakonom o javnih zbiranjih. Policija bo v skladu z danimi z zakonskimi pooblastili izvajala vse naloge za zagotovitev varnosti ljudi in premoženja. Hkrati pozivamo vse, da upoštevajo opozorila in navodila policije," so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.