Svet
12 ogledov

Newyorčani aretirali domnevnega terorista

Jose Pimentel skupaj z odvetnikom Reuters
Newyorške mestne oblasti so aretirale 27-letnika, ki naj bi izdeloval bombe za napade na različne objekte in ljudi. Policija ga je vzela pod drobnogled že leta 2009 in mu sledila vse do zdaj.

Newyorške mestne oblasti so javnost seznanile z aretacijo Joséja Pimentela, znanega tudi kot Mohamed Jusuf, ki naj bi izdeloval bombe za domnevne napade na različne objekte in ljudi. V soboto aretirani 27-letnik je bil pod nadzorom policije vse od maja leta 2009. Bombe naj bi se naučil delati prek spletne strani teroristične mreže Al Kaida v angleškem jeziku Inspire. Eden od člankov, ki jih je prebiral med učenjem izdelovanja bombe, je denimo nosil naslov "Kako narediti bombo v kuhinji svoje mame".

V "nizkem startu"

Primer sloni na izjavah policijskega informatorja, ki je skrivaj snemal pogovore z aretiranim. Pomentela je policija tudi nadzorovala, ko je kupoval sestavine za cevne bombe. Te naj bi počasi sestavil nekje v Harlemu in naj bi bil pripravljen za napade. "Pimentel ni bil del večje zarote," so poudarili pristojni na novinarski konferenci.

Napadal bi vsepovprek

Njegov seznam potencialnih tarč pa je razstresen: po eni različici naj bi napadel ameriške vojake, ki so se vrnili iz Iraka ali Afganistana, razmišljal naj bi tudi o napadih na policijske postaje ali poštne objekte, podpiral "sveto vojno proti ZDA"...

Čeprav so na novinarski konferenci vsi sodelujoči zatrjevali, da resne nevarnosti ni bilo in da so Pimentela ves čas nadzorovali, pa nekateri podatki kažejo drugače. Sodeč po dokumentih sodišča, ki jih je pridobila agencija AP, naj bi bil Pimentel le "eno uro stran od zaključka ("projekta")".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.