Svet
12 ogledov

Newyorčani navdušeno sprejeli Williama in Kate

Kate in William EPA
Britanski princ William in njegova noseča soproga Kate sta včeraj zvečer pripotovala v New York, kjer so ju pričakale navdušene množice. Vojvoda in vojvodinja Cambriška se bosta tri dni mudila na vzhodni obali ZDA, v okviru obiska pa se bo princ William že danes srečal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

To je prvi obisk para v ZDA po kratkem postanku v Los Angelesu kmalu po njuni poroki leta 2011. Njun prvorojenec, princ George, je tokrat ostal doma.

Priljubljeni par je v New York pripotoval z redno linijo letalskega prevoznika British Airways, ob njunem prihodu pa se je sloviti Empire State Building odel v modro-belo-rdeče britanske nacionalne barve.

Vojvodski par si je za bivališče izbral luksuzni hotel Carlyle na manhattanskem Upper East Sideu, ki ga je nekoč obiskala tudi Williamova pokojna mati, princesa Diana. Ob prihodu je vojvodinja Kate, ki bo aprila rodila drugega otroka, nosila vijoličen nosečniški plašč.

Program obiska je natrpan, poti para pa se bodo danes ločile. Princ William bo sam odpotoval v Washington, kjer se bo srečal z ameriškim predsednikom. Po napovedih bosta govorila o nezakonitem trgovanju z divjimi živalmi, problematiki, ki ji britanski princ daje veliko težo.

Ogledala si bosta tudi tekmo lige NBA

Vojvodski par si bo nato drevi ogledal košarkaško tekmo lige NBA v Brooklynu. V torek bosta obiskala spominski muzej napadov 11. septembra 2001 v New Yorku, nato pa se udeležila konference, na kateri bodo zbirali sredstva za škotsko univerzo St. Andrews, na kateri sta se spoznala.

Obiska 32-letna vojvoda in vojvodinja tokrat ne opravljata v imenu kraljice Elizabete II., temveč britanske vlade.

Kot ocenjuje francoska tiskovna agencija AFP, pa bodo ob tem zagotovo vzniknili spomnili na obisk, ki sta ga v ZDA leta 1985 opravila Williamova starša Charles in Diana. Slednja je takrat v čudoviti obleki plesala s takratnim ameriškim predsednikom Ronaldom Reaganom in hollywoodskim zvezdnikom Johnom Travolto.

Komentarjev 1
  • URIAH HEEP 11:31 08.december 2014.

    Čuden narod, da takole pozdravlja satanističnega diktatorja.