Svet
22 ogledov

Newyorški župan prosi za konec protestov

poklon ubitima policistoma New York EPA
Newyorški župan prosi za začasen konec političnih debat in protestov o policijskemu nasilju, dokler se ne konča žalovanje za v soboto ubitima policistoma.

Newyorški župan Bill DeBlasio se je znašel pod udarom policije in republikanskih kritikov, ker je izrazil razumevanje za proteste proti policijskemu nasilju. V ponedeljek je zaradi sobotnega umora dveh policistov prosil za začasen konec političnih debat in protestov, vsaj dokler se ne konča žalovanje za ubitima.

DeBlasio si prizadeva umiriti razmere. V ponedeljek je dejal, da je bil napad na policista napad na samo demokracijo in vrednote vsakega prebivalca New Yorka. Zato je meščane pozval, naj si vzamejo predah in se osredotočijo na pomoč družinama ubitih.

Obtožujejo ga, da ima krvave roke

Policisti župana skupaj s protestniki obtožujejo, da imajo krvave roke, čeprav nihče ni pozival k nasilju, protesti zaradi oprostitve newyorškega policista, ki je zadavil preprodajalca cigaret, pa so bili povsem mirni. DeBlasia napadajo, ker je dejal, da je žalostno dejstvo, da morajo biti temnopolti mladeniči pri soočanju s policisti previdnejši, če želijo preživeti. To je učil tudi svojega rasno mešanega sina.

DeBlasio je pod udarom policijskega sindikata, ker je bil izvoljen med drugim tudi zato, ker je obljubil reforme v policiji in odpravo nekaterih spornih praks, kot so preiskave ljudi na ulici brez naloga ali utemeljenega razloga, kar je seveda doletelo večinoma temnopolte in pripadnike manjšin.

Sodba v primeru Garner kot sprožilec

Po smrti Erica Garnerja oziroma potem, ko je velika porota oprostila policista, ki ga je zadavil, pa je DeBlasio uvedel posebne dodatne tečaje vedenja za policiste.

Moški, ki je v soboto v Brooklynu ubil Rafaela Ramosa in Wenjiana Liuja, se je skliceval na proteste zaradi Garnerjeve smrti, vendar jim je naredil medvedjo uslugo. Zagovorniki protestov in reform so sedaj padli v defenzivo, policisti pa spet veljajo za junake in usoda reform je pod vprašajem.

Napetost med županom in policisti, ki so mu v soboto med obiskom bolnišnice, kjer so sprejeli ustreljena, demonstrativno obrnili hrbet, je velika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.