Svet
12 ogledov

Neznani predmet skoraj trčil v letalo

POLET LETENJE Shutterstock
Ameriška zvezna uprava za letalski promet (FAA) preiskuje primer neznanega predmeta, ki bi skoraj trčil v zasebno letalo, ki je letelo nad Denverjem.

Predstavniki FAA so še enkrat pregledali radarske posnetke in podrobno poslušali avdioposnetek zaskrbljenega pilota, a še vedno niso ugotovili, za kakšen predmet naj bi šlo.

Preiskovalci verjamejo, da bi lahko predmet predstavljal resno grožnjo varnosti v letalskem prometu, poroča televizijska postaja KUSA.com. Pilot je v nadzorni stolp posredoval naslednje sporočilo: "Daljinsko vodeno letalo ali kaj? Nekaj je šlo mimo ... Okoli 20 do 30 sekund nazaj. Videti je kot veliko daljinsko vodeno letalo." V tistem trenutku je bilo letalo okoli 2.500 metrov nad morjem nad predmestjem prestolnice ameriške zvezne države Kolorado Denver.

"Gre za resno vprašanje, saj imamo v zraku nekaj, kar lahko predstavlja nevarnost," je povedal nekdanji preiskovalec Greg Feith. "Je bilo to letalo, ki je bilo del kakšne operacije organov pregona? Je nekdo na daljavo upravljal z večjim modelom letala?" se sprašuje Feith in dodaja, da bi lahko šlo tudi za kakšno večjo ptico. Katerakoli od omenjenih stvari bi lahko po mnenju strokovnjaka v primeru trčenja z letalom povzročila katastrofo.

Lokalni policist je medtem prepričan, da bi lahko pilot videl tako imenovano sončno vrečo. Gre za enega izmed zabavnih pripomočkov, s pomočjo katerega lahko opazujemo, kako sonce s segrevanjem ujetega zraka v plastični vreči vpliva na njeno obliko (za predstavo si lahko ogledate videoposnetek).

Čudež na reki Hudson

Pred tremi leti je bil trk s ptico skoraj usoden za 155 potnikov letala US Airways. Zaradi pravilnega pristanka na reki so preživeli vsi na krovu. Na letalu airbus A320 družbe US Airlines je bilo 155 potnikov in članov posadke.

Le nekaj minut po vzletu z letališča La Guardia (namenjeni so bili v Severno Karolino) se je letalo zaletelo v jato gosi, ki jih je posrkalo v motorje.

Po podatkih Ameriškega urada za letalstvo so med letoma 1998 in 2004 zabeležili več kot 56 tisoč primerov nesreč zaradi ptic. Od leta 1975 je bilo zaradi jat ptic pet večjih nesreč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.