Svet
8328 ogledov

Neznano kam izginila radioaktivna kapsula

posoda za prenašanje radioaktivnih snovi Profimedia
V Zahodni Avstraliji mrzlično iščejo majhno kapsulo z radioaktivno snovjo, ki se je v začetku meseca domnevno izgubila med prevozom iz rudnika v skladišče.

Srebrna kapsula, ki vsebuje majhno količino radioaktivnega cezija-137, je velika le šest krat osem milimetrov. Med prevozom naj bi se izgubila nekje na 1400 kilometrov dolgi poti med rudnikom severno od odročnega mesta Newman in predmestjem Pertha, prestolnice Zahodne Avstralije.

Komisar te avstralske zvezne države za zdravje Andrew Robertson je v nujnem zdravstvenem opozorilu pozval javnost, naj se vsakdo, ki opazi nekaj, kar je videti kot majhna kapsula, od nje oddalji vsaj pet metrov, saj oddaja "precejšnjo količino sevanja".

V polmeru enega metra je to po njegovih besedah približno enako količini naravnega sevanja, ki bi mu bila oseba izpostavljena v celem letu. "Oddaja žarke beta in gama. Če se ji približate, lahko utrpite poškodbe kože, vključno z opeklinami," je opozoril.

Na Twitterju je objavil fotografijo, na kateri je videti, da je takšna radioaktivna kapsula precej manjša od kovanca za deset centov. Ni niti jasno, kdaj točno je ta droben predmet izginil, saj naj bi padel s tovornjaka nekje po 10. januarju, ko so ga nazadnje videli. Med potovanjem naj bi zaradi vibracij verjetno popustil vijak, kapsula pa je nato padla skozi luknjo zanj.

Rudarski velikan Rio Tinto je danes potrdil, da je bila kapsula na poti iz njihovega rudnika. Zatrdili so, da je varnost njihova prioriteta in da je prevoz opravilo strokovno podjetje za ravnanje z radioaktivnimi snovmi ter da sodelujejo pri iskanju kapsule.

Kapsulo iščejo od srede, potem ko je podjetje, ki je skrbelo za njen prevoz, sporočilo, da jo pogrešajo. Gasilci pa so sporočili, da iskanje osredotočajo na naseljene kraje in da bi iskanje lahko trajalo tudi več tednov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Toma 16:46 28.januar 2023.

    Sem mislil, da imajo kakšne senzorje kot npr.za infrardečo svetlobo. Bi svetila kot kresnička.Vsekakor ukradeno!