Svet
5 ogledov

Ni jasnega zmagovalca parlamentarnih volitev

Benjamin Netanyahu Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, netanjahu, attends a cabinet meeting
Znani so rezultati vzporednih volitev v Izraelu. Glavna tekmeca za premierski položaj, sedanji premier Benjamin Netanjahu in njegov levosredinski izzivalec Izak Hercog sta glede na rezultate vzporednih volitev praktično izenačena.

Predčasne parlamentarne volitve v Izraelu danes niso prinesle jasnega zmagovalca. Glavna tekmeca za premierski položaj, sedanji premier Benjamin Netanjahu in njegov levosredinski izzivalec Izak Hercog sta glede na rezultate vzporednih volitev praktično izenačena. So pa tretja najmočnejša sila postali izraelski Arabci.

Kot sta po zaprtju volišč ob 21. uri objavili izraelski televiziji Kanal 1 in Kanal 10, sta desnosredinska stranka Likud pod vodstvom Netanjahuja in levosredinska Sionistična unija pod vodstvom Hercoga poravnani s 27 poslanskimi sedeži v 120-članskem knesetu. Le televizija Kanal 2 je napovedala rahlo prednost Likuda z 28 sedeži proti 27 za Sionistično unijo.

To pomeni, da je rezultat pretesen, da bi lahko že govorili o zmagovalcu in bo treba počakati na uradne rezultate, ki pa jih ne gre pričakovati pred sredo zjutraj, poročajo tuje tiskovne agencije. Je pa že jasno, da bodo poslej tretja najmočnejša sila v knesetu izraelski Arabci, ki so kot Združena lista osvojili 13 glasov.

Glas oddal kot prvi politik

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer danes kot prvi med politiki oddal glas na predčasnih parlamentarnih volitvah. Kot je pojasnil na volišču v Jeruzalemu, kjer ga je spremljala soproga, vlade narodne enotnosti ne bo, ker je laburistična stranka oz. Sionistična unija stranka kontradikcij.

Kot prvega politika po zaprtju volišč pa namerava Netanjahu po telefonu poklicati ministra za gospodarstvo in vodjo judovskim naseljencem naklonjene stranke Bajit Jehudi Naftalija Beneta, navaja izraelski spletni portal ynet.

Pot razočaranja

Predsednik Sionistične unije Izak Hercog je medtem ob oddaji glasu v Tel Avivu opozoril, da bo za Netanjahuja glasoval tisti, ki želi iti po poti razočaranja in obupa. "Kdorkoli si želi sprememb, upanja in resnično boljše prihodnosti za Izrael, pa bo volil za Sionistično unijo, ki jo vodim jaz," je dodal po poročanju yneta.

Tudi sovoditeljica Sionistične unije Cipi Livni je svoj glas oddala v Tel Avivu, pri tem pa je pojasnila ponedeljkovo odločitev, da se odpove načrtovani rotaciji na premierskem stolčku s Hercogom v primeru, da bo vladno koalicijo oblikovala Sionistična unija. "Hercog in jaz sva partnerja in najin cilj je zamenjati Netanjahuja ne pa izmenjevati si stolček," je povedala.

Glede na zadnje ankete bi Sionistična unija, ki so jo decembra lani vzpostavili Hercogovi laburisti in stranka Hatnua Livnijeve, lahko v 120-članskem knesetu dobila 25 ali 26 sedežev. Netanjahujevemu Likudu napovedujejo štiri sedeže manj. A ankete so kazale tudi, da bi desne stranke lahko osvojile več poslanskih mandatov, kar naj bi nato dalo prednost Netanjahuju pri sestavljanju vladne koalicije, četudi ne bi osvojil največ glasov.

Rad bi stabilnejšo koalicijo

V Izraelu, ki ima proporcionalen volilni sistem, doslej na volitvah nikoli nobeni stranki ni uspelo osvojiti jasne večine. Netanjahu je tokratne predčasne volitve sklical v upanju, da mu bo uspelo dosedanjo koalicijo zamenjati s stabilnejšo. Napeta predvolilna kampanja je bila zelo polarizirana, vrtela pa se je predvsem okoli vprašanja, ali naj po šestih letih Izrael še naprej vodi kontroverzni "Bibi" Netanjahu ali pa je prišel čas za nekoga novega.

Na mizi je bilo tudi vprašanje gospodarstva in življenjskega standarda. Ko gre za odnose s Palestinci in mednarodno skupnostjo, pa je Sionistična unija obljubljala, da jih bo popravila, medtem ko je Netanjahu v ponedeljek poudaril, da v primeru, da znova zasede premierski stolček - že četrtič, ne bo dovolil oblikovanja palestinske države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.