Svet
14 ogledov

"Ni panike, je izredno stanje"

Ljudje med potresom, ki je bil najhujši v zadnjih 140 letih. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
"Trajal je dve minuti," je povedal Grega Kešpret, ki živi v Tokiu. "Smo v stalni pripravljenosti," pa pravi Mirjam Čuk Moshi, ki prav tako živi v Tokiu.

"Epicenter potresa je bil okoli 200 km stran od mene. To je izkušnja, ki je ne želim doživeti nikoli več. Počutiš se povsem nemočnega in brez nadzora, pa prestrašen! Menda ponavadi trajajo le 30 sekund." 

Blog Grega Kešpreta, na katerem je zabeležil svoje osebne izkušnje ob naravni katastrofi, lahko obiščete TUKAJ.
Na srečo je s Kešpretom vse v redu. "Stavba se ni podrla, se je pa močno tresla, in ko sem pogledal skozi okno, sta se sosednji dve stavbi med premikanjem levo in desno skoraj dotikali. V tem trenutku si povsem brez moči, nič ne moreš narediti, ne veš, ali se bo stavba podrla ali ne. Še dobro, da imajo tu na Japonskem posebne zakone glede protipotresnega grajenja stavb."

Več o katastrofalnem potresu TUKAJ. Ne spreglejte GALERIJE.

Kešpret, ki je s prijatelji komuniciral prek spletnega omrežja Facebook, pravi, da so bili prestrašeni vsi, vključno z Japonci, s katerimi so imeli sestanek s prezentacijo.

"Ravno smo nadaljevali s prezentacijami, ko smo spet vsi leteli pod mize." Sledil je namreč močan popotresni sunek z magnitudo 6,0. "Predstavitve smo potem ustavili na našo pobudo, tisti glavni Japonec je hotel kar nadaljevati. Dve punci sta bili ravno sredi predstavitve, ko so se tla spet začela tresti," izkušnjo opisuje Kešpret.

Par ur kasneje: vse je obstalo
"Trenutno se nahajam v zgradbi EU-Japan centra v Tokiu. Prej sem bil zunaj in je vse zabasano. Promet je ustavljen, vse ulice so polne avtomobilov. Nič se ne premika, metro in vlaki stojijo. Nuklearke so ustavljene, vse lokalne trgovine pa izpraznjene. Sendvičev ali hrane ne moreš dobiti. Drugače se pa tukaj ni nič podrlo. Imajo res dobro gradnjo," nam je povedal par ur po najhujšem. Jutri bi se moral vrniti v Osako, a še niti ne ve, kako bo z vlaki.

Izredno stanje
"Ni panike, je pa izredno stanje," pa nam je po potresu povedala Mirjam Čuk Moishi, ki je v Tokiu na podiplomskem študiju. Zaradi popotresnih sunkov so ostali v hiši, oblečeni in pripravljeni na odhod, tako so preživeli tudi noč. Njihova hiša ni poškodovana, čeprav se je zelo tresla. Povedala nam je še, da so japonske oblasti odprle zastonj telefonske linije, da lahko ujeti sporočijo, kje so.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.