Svet
57 ogledov

"Ni po zakonu? Boli me k..."

slovenija 15.01.13, elektrika, elektricna energija, daljnovod, foto: Anze Petkov Anže Petkovšek
Hrvaško pretresa škandal, povezan z zaposlovanjem preko vez. Do nepravilnosti pri izbiri kandidata je prišlo v hrvaškem elektrogospodarstvu (HEP). Kandidata sicer še niso izbrali, je pa predsednik izbirne komisije razkrinkal direktorja, ki si je prizadeval za svojega kandidata, čeprav bi s tem podjetje kršilo zakon.

Direktor HEP Toplinarstva Ivica Martinek je po pisanju portala 24sata v podjetje želel spraviti človeka, ki naj bi bil v sorodstvenih povezavah z upravo HEP-a. V redakciji omenjenega portala so med drugim pridobili tudi zvočne posnetke, ki dokazujejo, da je direktor namerno želel kršiti zakon.

Martinek je medtem danes dopoldne, kot poročajo hrvaški portali, že odstopil s položaja, HEP pa je za prosto delovno mesto izbral kandidata, ki je bil najbolj ustrezen.

Prednost bi moral imeti veteran

Na Hrvaškem namreč velja zakon, ki v primeru zaposlovanja prednost daje tistim, ki so sodelovali v nedavni vojni oz. hrvaškim braniteljem. Direktor HEP Toplinarstva je želel obiti to zakonsko določbo in zaposliti človeka, ki ga je - mimo razpisa - izbral sam oziroma, kot se je zgovarjal, vodstvo HEP-a.

Šel v javnost, tudi za ceno službe

Gre za razpis za električarja HEP Toplinarstva v Sisku. Za delovno mesto se sicer ne obljublja prav visoka plača, a zaposlitev je zaposlitev. Primer nikoli ne bi ugledal luči sveta, če se ne bi tako odločil predsednik komisije, ki je izbirala kandidata, Mario Marjanović. Ta se je odločil primer predati javnosti pa četudi bi zato sam ostal brez zaposlitve. Pri tem je zanimiv podatek tudi ta, da ima doma nosečo ženo. Ni želel poslušati svojega nadrejenega in zaposliti slabšega kandidata, ki je imel očitne zveze.

Predsednik komisije je direktorja Martineka večkrat opomnil, da bi z zaposlitvijo njegovega kandidata kršili zakon. Martinek mu je odgovorjal, da je ta kandidat sorodstveno povezan s predsednikom uprave HEP-a Perico Jukićem in da je dobil jasna navodila, da ga je potrebno zaposliti. Po podatkih, ki so jih pridobili na portalu 24sata, sicer predsednik uprave s tem primerom nima nič, kandidat, ki je imel podporo pri direktorju, ni v sorodu s predsednikom uprave.

"Ne bo se zgodilo prvič"

Na vztrajno prigovarjanje predsednika izbirne komisije, da bi s tem kršiil zakon, je med drugim direktor vzrojil, da ga "boli k... in da se to ne bo zgodilo prvič". Predsedniku komisije je poleg tega predlagal, da kandidate povabi na razgovor, jim zastavlja vprašanja, pri čemer naj kandidatu, ki naj bi ga izbral, predhodno poda vse pravilne odgovore.

Potem ko je primer pricurljal v javnost so se na HEP-u odzvali s pojasnilom, da za dotično delovno mesto niso še nikogar izbrali, da pa so glede postopka izbire že uvedli notranji nadzor.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • tecumseh_1975 15:22 09.december 2016.

    V slovenskih državnih in paradržavnih firmah ne veš a si v resni firmi al si v Bovcu kjer se vsak drugi piše Mlekuž. Pa še uni vmes pol sicer niso familja, so pa bližjni prjatli al pa failja od žene, ...prikaži več, pa se zato mal drugač piše.

  • Božidar Dinič 11:39 09.december 2016.

    in kaj je s fantom ki ste ga zasmodili aj počiva v miru kaj pa vaša vest

  • stanko75 10:31 09.december 2016.

    Pejte na ELES :))))