Svet
3708 ogledov

Ni več dobrodošel: "Trump je ihtav otrok, ki noče slediti pravilom"

Donald Trump Epa
Trump ni več dobrodošel v zvezni državi Michigan.

Ameriški predsednik Donald Trump ni več dobrodošel v ameriški zvezni državi Michigan, potem ko je v četrtek kršil državni zakon, ker ni nosil maske med obiskom tovarne podjetja Ford. Število okuženih s koronavirusom se je v ZDA do sinoči povzpelo na 1,577 milijona, število mrtvih za covidom-19 pa na 94.702.

Pravosodna ministrica države Michigan Dana Nessel je Trumpu pred njegovim obiskom sporočila, da mora po zakonu države nositi masko.

Donald Trump Svet Trump na obisku tovarne mask brez maske

"Ne bomo ukrepali, da vam preprečimo obisk, ampak vas prosimo, da spoštujete delavce Forda in nosite masko. To ni le politika podjetja, ampak je to zakon države Michigan," je Trumpu zaman sporočila Nesselova.

Po njegovem obisku je dejala, da predsednik ZDA več ni dobrodošel v Michiganu. "Trump je ihtav otrok, ki noče slediti pravilom. To ni šala," je dejala ministrica.

Na obisku v Fordu brez maske

Vodstvo podjetja Ford je sporočilo, da je izvršni predsednik William Clay Ford mlajši predsednika prosil, naj nosi masko, predsednik pa je masko nosil le, ko si je ogledal razstavo zgodovinskih vozil, nakar si jo je snel. Tega ogleda novinarji niso videli in Trump je dejal, da jim ne bo dal zadovoljstva, da ga vidijo z masko.

barron trump Z glavo skozi zid Svet Zdravniki zgroženi: Nikar ne počnite tega, kar dela Trump

Dejal je, da njemu ni treba nositi maske, kar naj bi bilo to tako ali tako simbolično. V tovarni je imel potem govor, med katerim je pozival k odpiranju gospodarstva v ZDA. Napovedal je tako veliko gospodarsko okrevanje, kot ga svet še ni videl.

Guvernerji ukrepajo na lastno pest

Guvernerka Gretchen Whitmer je medtem dosegla novo sodno zmago proti republikancem, ki ji želijo odvzeti pooblastila za uvajanje ukrepov proti pandemiji koronavirusa. Sodišče je enostavno odločilo, da zakon iz leta 1945 guvernerki daje vsa pooblastila za izredne razmere. V Michiganu se je do četrtka zvečer s koronavirusom okužilo 53.500 ljudi, umrlo pa jih je 5129.

ustavna obtožba Donald Trump Niso mogli verjeti Svet Besni Trump odvihral z novinarske konference

Trump je pred odhodom v Michigan pred Belo hišo napovedal, da bodo do ponedeljka zastave po ZDA visele na pol droga v počastitev spomina na vse mrtve zaradi koronavirusa. Demokratski voditelji kongresa so ga pred tem pozvali, naj spusti zastave na pol droga, ko bo število žrtev preseglo 100.000.

Donald Trump | Avtor: Epa Epa

V ponedeljek bodo Američani sicer obeleževali dan spomina na vse padle vojake. V ponedeljek se v ZDA uradno začenja tudi kopalna sezona, a plaže ostajajo večinoma zaprte ali pa pogojno odprte brez sončenja, aktivnosti in celo plavanja.

Število okužb in smrti v ZDA narašča

Število okužb in smrtnih žrtev po ZDA še naprej narašča, hkrati pa se nadaljuje odpravljanje ukrepov proti pandemiji, različno od zvezne države do države in od lokalne skupnosti do lokalne skupnosti. Nacionalne strategije Bele hiše še vedno ni.

Donald Trump Koronavirus Svet Kitajci Trumpu prisolili to zaušnico

Newyorški guverner Andrew Cuomo je v četrtek poročal, da je število mrtvih v najbolj prizadeti državi v sredo padlo na 105, število novih hospitalizacij zaradi covida-19 pa na 246. Skupaj se je v New Yorku zaradi covida-19 v sredo zdravilo 5187 ljudi, kar je skoraj 400 manj kot v torek. Do sinoči je bilo potrjenih 356.000 okužb in 28.743 smrtnih primerov.

V Denverju so v četrtek zaprli velik poštni distribucijski center za Kolorado in Wyoming, ker se je pet od 1800 delavcev okužilo s koronavirusom. V Los Angelesu se je število mrtvih povzpelo na 2016, kar je 60 odstotkov vseh primerov smrti zaradi covida-19 v Kaliforniji, kjer so do sinoči potrdili 88.000 okužb in 3500 smrti.

avtoprevozniki, Karavanke, zapora Vladni ukrepi Slovenija Iz paketov pomoči so jih izpustili, zdaj grozijo s protesti

V zvezni državi Washington pa so uvedli obširno preiskavo prevar sistema za podporo brezposelnim. Zlikovci so nakradli zasebne informacije več tisoč prebivalcev Washingtona in s pomočjo tega iz sklada za brezposelne pokradli več sto milijonov dolarjev.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.