Svet
3 ogledov

Nič novega – še vedno sneg in mraz

Da bi nizozemske železnice čim več voznikov prepričale, naj se namesto z avtomob Žurnal24 main
Velik del Evrope in del ZDA še vedno v polarnem mrazu. Težave v letalskem, železniškem in cestnem prometu. Razmere se vendarle izboljšujejo.

Na frankfurtskem letališču so se razmere po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes normalizirale, tako da so danes odpovedali znatno manj poletov kot konec tedna, ko so odpovedali kar tristo letov.

Zaradi sneženja imajo težave v prometu tudi v Švici. Letališče v Ženevi je bilo zaradi snega konec tedna zaprto, vendar pa so ga v nedeljo zvečer že odprli.

V Franciji se razmere izboljšujejo, saj je prenehalo snežiti. Cestarji pa imajo zaradi pomanjkanja soli že težave pri čiščenju cest.

Sneži tudi povsod po Španiji, kjer so konec tedna v plazu v Pirenejih umrli trije alpinisti. Ponekod v tej sredozemski državi je danes snežilo prvič po pol stoletja, med drugim tudi v Sevilli na jugu Španije.

O sneženju poročajo tudi iz Portugalske. Snežilo je celo na skrajnem jugu države, kjer je sneg precej neobičajen pojav.

Na Otoku že ugotavljajo gospodarsko škodo
Konec tedna je znova snežilo tudi v Veliki Britaniji, ki jo je zajel najhujši mraz v zadnjih treh desetletjih. Osrednja letališča na Otoku so odprta, vendar je promet še naprej moten.

V Veliki Britaniji je to zimo zaradi mraza umrlo že 29 ljudi, meteorologi pa nizke temperature napovedujejo še za ves teden. V državi se je sicer danes nekoliko otoplilo, odprle so se tudi številne šole, ki so bile v preteklih dneh zaradi nizkih temperatur zaprte.

Gospodarstveniki so medtem že začeli izračunavati škodo, ki je na Otoku nastala zaradi posledic dolgotrajnega hudega mraza – slabšega pridelka nekaterih poljščin, delavcev, ki niso mogli na delo, in za 30 odstotkov manjšega obiska na razprodajah. Po podatkih britanskega združenja malih podjetij bi lahko škoda zaradi mraza presegla 13 milijard funtov (14,4 milijarde evrov).

Na Norveškem -42 stopinj
Na Poljskem pa sta veliko težav povzročila ledeni dež in žled, ki je potrgal električne žice, zaradi česar je bilo brez elektrike okoli 80 tisoč gospodinjstev na jugu države.

Na Norveškem, kjer se je živo srebro spustilo celo do minus 42 stopinj Celzija, so nizke temperature konec tedna ovirale črpanje zemeljskega plina. Pričakovati je, da bodo ob prizadevanjih za odtajanje cevi stoodstotno črpanje znova zagotovili v torek.

Pred poledico svarijo na Nizozemskem, kjer že primanjkuje soli. Nizozemske železnice so, da bi čim več avtomobilistov prepričali, naj se namesto z avtom v službo peljejo z vlakom, za prihodnje tri dni cene vozovnic znižale za 40 odstotkov.

Polarni mraz tudi v ZDA
O polarnem mrazu pa poročajo tudi iz ZDA. Mraz je zajel celo območja na jugu države, med drugim na Floridi, kjer so nizke temperature zelo redke. Mraz na Floridi povzroča skrbi predvsem proizvajalcem agrumov, medtem ko v zvezni državi Louisiana nizke temperature skrbijo pridelovalce sladkornega trsa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.