Svet
9 ogledov

Nič več poceni zemeljski plin

Putin je napovedal, da bo Rusija za razvoj nahajališč plina porabila na desetine Žurnal24 main
Ruski premier Vladimir Putin je napovedal, da se je obdobje poceni zemeljskega plina končalo.

Cena proizvodnje zemeljskega plina se zvišuje, zato je obdobja poceni zemeljskega plina konec, je na srečanju izvoznic plina dejal ruski premier Vladimir Putin.

Član uprave Gazrpoma Aleksander Medvedjev je sporočil, da forum držav izvoznic zemeljskega plina (GECF), ki je danes sprejel statut o delovanju organizacije, za svoj sedež pa določil katarsko Doho, ne bo postal plinski kartel po vzoru Organizacije držav izvoznic nafte (Opec).

Podpredsednik katarske vlade Abdulah bih Hamad al Attija pa je dejal, da GECF nima namena spreminjati formule za določitev cen zemeljskega plina. Ta se bo oblikovala na podlagi cen nafte, o spremembi formule pa ne bomo razpravljali znotraj foruma, je dejal.

GECF je bil ustanovljen leta 2001 v Teheranu, v njem pa so Rusija, Iran, Katar in še nekatere države izvoznice zemeljskega plina. Združenje ima 73 odstotkov vseh zalog zemeljskega plina na svetu, prispeva pa tudi 42 odstotkov globalne proizvodnje plina.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 19:04 07.februar 2015.

    Kaj si tale kljukec predstavlja ? Da je plin roba , ki ji lahko postaviš ceno kot se ti zljubi? Ta je še zmeraj v SSSR !!!