Svet
118 ogledov

Nič več Pujse Pepe in Ledene kraljice

Torta z liki iz risank Profimedias
Hrvaški slaščičarji ne smejo več izdelovati tort s priljubljenimi junaki risanih filmov.

Hrvaški slaščičarji so konec oktobra prejeli dopis o prepovedi prodaje tort z liki iz risanih filmov, kot so Ledeno kraljestvo, Pusja Pepa in drugi.

Dopis je razposlala odvetniška pisarna, ki na Hrvaškem zastopa družbo Dun Cake Factory. Direktor podjetja Tomislav Ljutić je za Index.hr povedal, da so edini, ki imajo dovoljenje za prodajo zaščitenih likov, saj so ekskluzivni partner angleške skupine Finsbury food Group, ki ima disneyevo licenco.

Torta z liki iz risank | Avtor: Profimedias Profimedias
Licenco ima le Dun Cake Factory

"Mi imamo licenco za risanke, skupaj s partnerji imamo pravico uporabe likov na rojstnodnevnih tortah," je za Index povedal Ljutić. "Na drugi strani slaščičarji, ki nimajo sklenjene licence, ne smejo prodajati tort s temi liki. Mi ne prodajamo ničesar, za kar nimamo urejenih pravic." Dodal je, da nikogar niso tožili ali prijavili, ampak želijo le vzpostaviti red na trgu. 

Predstavnica sekcije slaščičarjev v Združenju gostincev Zagreba Martina Dumančić je za hrvaški portal povedala, da so od družbe Fun cake želeli, da jim licence pokažejo, a so jih zavrnili. 

"Slaščičarje je zanimalo, kakšne dogovore smo sklenili s partnerji iz Velike Britanije, a to je poslovna skrivnost, tega jim ne moremo pokazati," je za hrvaški portal povedal Ljutić. "Navajeni so se obnašati tako, kot so se obnašali do sedaj. Sedaj morajo sami urediti pravice." Dodal je, da so se sami nekaj časa trudili, da so pridobili licence, za vsak lik posebej, v nekaterih primerih so pogovori trajali celo leto. 

Velika izguba za slaščičarje

Slaščičarjem je zagrožena kazen med 13 in 40 tisoč evri. "Slaščičarji me kličejo, ker ne vedo, kaj naj naredijo," je povedala Dumančićeva. "Prepoved močno vpliva na posel, saj se največ naročajo torte za otroke, delamo tudi z več igralnicami, zato je to velik problem. Na teden prodamo 20 do 30 tort, v vrednosti med 40 in 200 evri, odvisno od velikosti."

V največji hrvaški slaščičarni Vincek pravijo, da v kratkem pričakujejo rešitev, a trenutno tort z navedenimi liki ne proizvajajo. "Prepričani smo, da bomo nastalo situacijo rešili v naslednjih dveh tednih ter zadostili zahtevam naših gostov," je za Index.hr povedala Andrijana Vincek Tuk. Lastnik slaščičarne Stjepan Vincek je poudaril, da so vsi izdelki ročno izdelani. "Morda so podobni likom, a so daleč od originala."

Ni pa še popolnoma jasno, ali velja prepoved tudi za izdelavo navadnih tort, na katere se položi tortna hostija s priljubljenim likom ali dekorativna oblika lika iz marcipana, za katere imajo uvozniki licenčne pogodbe. 

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:28 15.januar 2016.

    Nič patentov / licenc = več konkurence.Nič plač = nič kupcev = nič gospodarstva.

  • Papaja Popi 08:59 14.januar 2016.

    Moj šef je rekel, da dela za veselje in ne plačo.Pri njemu je to bilo lahko.Ko je zaprl usta je tudi pospravil orodje.Z mano pa ni hotel deliti plače, da bi tudi nekdo drug delal iz veselja, ne za plačo.

  • Pepe007 07:30 14.januar 2016.

    Če tako razmišljaš, potem tudi plače zavirajo gospodarstvo. So po eni strani ogromen strošek in zakaj bi nekdo delal za plačo. Naj dela za svoje veselje.