Svet
25 ogledov

Nič več viz za Albance in prebivalce BiH

Državljani BiH in Albanije za vstop v države EU ne bodo več potrebovali vizumov. Žurnal24 main
Notranji ministri Evropske unije so danes v Bruslju s soglasjem sprejeli odločitev za odpravo vizumov za državljane Bosne in Hercegovine ter Albanije.

Odprava vizumov za vstop v schengenski prostor bo začela veljati dan po objavi v Uradnem listu Evropske unije, predvidoma sredi decembra.

Vizumska liberalizacija velja za imetnike biometričnih potnih listov in za potovanja do 90 dni.

Evropska poslanka in poročevalka Evropskega parlamenta o vizumski liberalizaciji Tanja Fajon je ob tem sporočila, da je danes za državljene Albanije in Bosne in Hercegovine vesel dan, saj bo odprava vizumov ljudem odprla nove priložnosti, okrepila stike med ljudmi, gospodarsko, politično in kulturno sodelovanje.

"Odprava vizumov ni vstopnica za pridobitev azila, dovoljenja za bivanje, niti ne zagotavlja delovnih mest. Evropska komisija bo spremljala izvajanje kriterijev in izpolnjevanje standardov v obeh državah tudi po odpravi vizumov, kar je pomembno zagotovilo članicam Unije in Evropskemu parlamentu, da bodo lahko v primerih zlorab ustrezno ukrepali," je pojasnila poslanka Fajonova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.