Svet
47 ogledov

Nicolas Sarkozy zlorabil milijarderko?

Liliane Bettencourt je dedinja imperija L'Oreal in najbogatejša ženska v Francij Žurnal24 main
Nekdanjemu predsedniku Francije grozi zapor, ker naj bi od dedinje kozmetičnega imperija L'Oréal Liliane Bettencourt prejel več ovojnic z denarjem, s katerim naj bi nato nezakonito financiral svojo volilno kampanjo.

Afera Bettencourt lahko pomeni Sakrozyjev politični konec. Preiskavo zoper Sarkozyja so uradno sprožili v četrtek. Politik naj bi leta 2007, da bi prišel do denarja za svojo volilno kampanjo, zlorabil bolezen bogate 90-letnice, ki naj bi od leta 2006 trpela za demenco.

Sarkozyju 150 tisoč evrov

Preiskava temelji na izjavah milijarderkinih nekdanjih uslužbencev. Njena knjigovodkinja pravi, da je za Sakrozyjevo volilno kampanjo morala priskrbeti 150 tisoč evrov gotovine. Če bo spoznan za krivega, Sakozyju grozi 5 let zapora in denarna kazen v višini 375.000 evrov. 58-letnika doslej še niso mogli zaslišati, ker je imel imuniteto, ki pa jo je, ko je moral zapustiti predsedniško palačo, izgubil.

Sarkozy bo preiskavo poskušal ustaviti, saj meni, da je odločitev preiskovalcev nepoštena in pravno nerazumljiva.

Kriv tudi njegov sodelavec

Poleg Sarkozyja so preiskovalci pod drobnogled vzeli tudi njegovega zaupnika Erica Woertha, proti kateremu je bila že vložena obtožnica. On je namreč tisti, ki je med predsedniškim bojem leta 2007 skrbel za financiranje Sarkozyjeve kampanje. Kot trdijo priče, je Woerth od milijarderkinega upravljala premoženja Patricea de Maistra prejel več ovojnic z gotovino. V zameno za „prijaznost“ so upravljavca nagradili z odlikovanjem Legije časti, ta pa je za piko na i pri milijarderki zaposolil Woerthovo ženo, katere letna plača je znašala 200 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.