Svet
22 ogledov

Nikolić gre v drugi krog

Tomislav Nikolić Reuters
V Srbiji so danes napovedani mirni protesti zaradi nepravilnosti v prvem krogu "supervolitev" 6. maja.

Proteste je organizirala Srbska napredna stranka (SNS), ki izidov volitev ne priznava in trdi, da je na rezultate vplivala obsežna volilna prevara. Kljub temu so se odločili, da še s svojim kandidatom poskusijo tudi v drugem krogu.

Vodja SNS Tomislav Nikolić se bo tako v drugem krogu predsedniških volitev pomeril s sedanjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem. "Oblast bi v vsakem primeru proglasila zmago, če bi sodelovali ali ne. Sicer bi izpadlo, da smo mi destabilizirali Srbijo v času, ko je najhuje," je dejal.

Zahteval razveljavitev volitev

Nikolić je v četrtek zahteval razveljavitev nedeljskih volitev, saj naj bi na rezultate vplivala obsežna volilna prevara. Zgodila naj bi se huda kraja glasov, kar SNS dokazuje z vrečo s 3000 volilnimi lističi, ki naj bi jih našli v smeteh. Srbska volilna komisija je Nikolićevo zahtevo za razveljavitev volitev na vseh ravneh - v Srbiji so v nedeljo poleg predsedniških potekale tudi parlamentarne in lokalne volitve ter pokrajinske volitve v Vojvodini - v soboto zavrnila z utemeljitvijo, da ni zadostnih dokazov za volilno prevaro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.