Svet
8 ogledov

Nikolić napovedal politiko miru

Inavguracija Tomislava Nikolića Reuters
Tomislav Nikolić na inavguraciji napovedal politiko miru in sodelovanja ter poudaril, da je prihodnost Srbije v EU.

Novoizvoljeni srbski predsednik Tomislav Nikolić je v govoru ob inavguraciji v predsedniški palači v Beogradu poudaril, da je pot prihodnosti Srbije pot v EU, da bo v interesu Srbije sodeloval z vsemi in da bo v regiji vodil politiko miru, stabilnosti in sodelovanja.

"Evropska pot Srbije je pot prihodnosti, pot gospodarskega napredka in Srbiji bom pomagal, da to pot nadaljuje," je dejal Nikolić. Ob tem pa dodal: "Srbija in njeni otroci gledajo v prihodnost, zato ne bom dovolil, da različni pogledi na posamezne dogodke iz preteklosti ogrozijo našo skupno prihodnost. Vse razlike in težave bomo reševali z mirnimi in demokratičnimi sredstvi, predvsem dialogom."

Posvetil se bo Srbiji

Nikolić je obljubil, da bo ves svoj čas, moč, znanje in energijo posvetil Srbiji in njenemu razvoju ter blaginji državljanov. Med drugim je dejal, da bo ščitil ozemeljsko celovitost Srbije in poskušal poenotiti vse politične sile v državi glede politike do Kosova.

Napovedal je sodelovanje s prihodnjo vlado, ki pa jo namerava tudi nadzirati in kritično ocenjevati njeno delo. Med drugim je obljubil odločen boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Na inavguraciji 1200 povabljencev

Današnje inavguracije se je udeležilo okoli 1200 povabljencev, tudi številni državniki. Med njimi pa ni bilo hrvaškega predsednika Iva Josipovića in predsedujočega predsedstvu BiH Bakirja Izetbegovića.

Nikolić je voditelja sosednjih držav, pa tudi Bruselj in ZDA, razburil z izjavo, da se v Srebrenici leta 1995 ni zgodil genocid, temveč velik zločin, ki so ga zagrešili nekateri pripadniki srbskega naroda, ki jih je treba najti, privesti pred sodišče in kaznovati. Razburil je tudi z izjavo, da je bil Vukovar srbsko mesto in da se Hrvati nimajo tja kaj vračati.

Türk se inavguracij ne udeležuje

Na inavguraciji ni bilo niti slovenskega predsednika Danila Türka, ki je odločitev utemeljil s tem, da se inavguracij ne udeležuje. "Inavguracije predsednikov se v današnji diplomatski praksi opuščajo. Teh je zelo malo in načeloma se jih ne udeležujem, v tem primeru pa ni kakšnega posebnega razloga za to," je ob robu obiska v občini Šmarješke Toplice pojasnil Türk. Ob tem je spomnil na Nikolićeve izjave, ki so po njegovih besedah "škodovale razpoloženju v regiji, v kateri se nahaja Srbija", in izrazil upanje, da bo "s svojimi prihodnjimi aktivnostmi to sliko popravil".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.