Slovenija
24 ogledov

Nikomur ne bo nič kršeno

slovenija 09.11.10 predstavitev policijskih postopkov, policija, nadzor psihofiz Nik Rovan
Lovilci telefonskih številk IMSI naj bi policiji izdatno olajšali delo pri lovljenju najhujših kriminalcev v državi.

Vlada zbira strokovna in druga mnenja o možnostih, da bi policijo okrepili z novimi tehničnimi informacijskimi orodji za boj proti najhujšim oblikam kriminala in ji dali več pooblastil za preiskovanje teh kaznivih dejanj.

Samo lovili bi


V strokovno in medresorsko usklajevanje so namreč poslali predloge sprememb zakona o kazenskem postopku, ki bi po novem med drugim policiji dovoljevali nekatere nove prikrite preiskovalne ukrepe. "Ena od predlaganih sprememb je, da se v skladu z vsemi načeli strogega testa sorazmernosti uredi uporaba tako imenovanega lovilca IMSI. Gre za uporabo tehničnega sredstva za ugotavljanje podatkov za prepoznavo opreme in številk ali lokacijo komunikacijskega sredstva, ne pa za vsebino komunikacije. S to napravo torej policija ne bi prisluškovala," poudarjajo na policiji.

Dva menda že imajo

Preiskovalci naj bi dve takšni napravi sicer že imeli. Lovilec policistom, ki preiskujejo določeno kriminalno početje, omogoča lažje pridobivanje telefonske številke preiskovanega osumljenca, zato da bi lahko sodišče zaprosili za dovoljenje, da osumljencu na tej številki tajno prisluškujejo. "Ukrep bi se izvajal na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika, torej ob sodnem nadzoru; v največji možni meri bi bile zaščitene tudi pravice tretjih oseb," dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.