Svet
5 ogledov

"Nima poguma, da bi se ubil kot Hitler"

Libija Reuters
Libija je na poti k zgodovinskemu dogodku. Ljudje naj bi bili končno svobodni. Našli so dve trupli. Prvi naj bi bil Gadafijev sin Khamis, drugi šef obveščevalne enote njegovega očeta. Vodja libijskega nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdul Džalil je ocenil, da je štiri desetletja trajajoče "Gadafijeve ere" konec.

Danes naj bi uporniki ubili Gadafijevega sina Khamisa. Ker so našli dve trupli, domnevajo, da je drugi šef Gadafijeve obveščevalne službe Abdallah Senussi, poroča Al Džezira.

Kaj točno se trenutno dogaja v prestolnici Tripoli, ki so jo včeraj zavzeli uporniki, ni povsem jasno. O streljanju, spopadih in eksplozijah poročajo iz več delov mesta, trgovine so zaprte. Uporniške sile naj bi zavzele tudi poslopje državne televizije in radia. O plenjenju zaenkrat ne poročajo, predstavniki upornikov pa so ljudi pozvali k redu in zaščiti javne lastnine. Po podatkih libijske vlade je bilo v napadu upornikov na Tripoli v 24 urah ubitih 1.300 ljudi.

Podpora širom sveta

Zrušenje režima podpira tudi mednarodna skupnost. Pomoč in podporo pri novemu režimu v Libiji je zagotovila Kitajska. Ameriški predsednik Barack Obama je Gadafija pozval, naj mirno preda oblast in prepreči nepotrebne žrtve. Da prihaja čas odhoda, je libijskemu voditelju sporočila tudi Velika Britanija.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy pa je libijskega voditelja Moamerja Gadafija obtožil "kriminalnega in ciničnega" poskusa, da se ohrani na oblasti, medtem ko se njegov režim očitno ruši in je njegov konec blizu. Sarkozy naj bi predsednika prehodnega nacionalnega sveta Mahmuda Džibrila v sredo povabil v Pariz na pogovore. V telefonskem pogovoru pa mu je danes dejal, da pozdravlja odločnost in pogum vodij in borcev narodnega sveta in vseh Libijcev, ki so se uprli.

Zveza Nato je medtem sporočila, da bo nadaljevala vojaško operacijo v Libiji, dokler se Gadafijeve sile ne bodo predale in vrnile v oporišča. Obenem je znova zatrdila, da svojih akcij v Libiji ni usklajevala z uporniki, vendar pa je dejstvo, da je zavezništvo pri njihovem napredovanju proti Tripoliju odigralo ključno vlogo.

Padec Gadafija vpliva na borze

Novice o najverjetnejšem skorajšnjem koncu režima libijskega voditelja Moamerja Gadafija vplivajo tudi na borze. Trgovanje na newyorškem Wall Streetu se je danes začelo z občutno rastjo tečajev.

Na veleposlaništvih zažigali Gadafijeve slike

Podporo upornikom, ki so včeraj zvečer zavzeli Tripoli, so izrazili tudi mnogi protestniki na več libijskih veleposlaništvih. O sežiganju slik poročajo z veleposlaništev v Atenah, Sarajevu in Kuvajtu, medtem ko je veleposlaništvo v Siriji naznanilo podporo upornikom.

Okoli 10 Libijcev je v Sarajevu vstopilo v stavbo libijskega veleposlaništva in skozi okna metalo Gadafijeve slike, izobesilo zastavo upornikov, veleposlanika, ki naj bi bil vdan privrženec Gadafija, pa pozvalo k odhodu. Tako v stavbi kot okoli nje so tako namestili policijo, ki skrbi za to, da razmere ne bi postale nasilne.

Komentarjev 2
  • stalker 21:51 22.avgust 2011.

    heil hitler heil hitler

  • 1111 21:26 22.avgust 2011.

    hitler se ni ubil!