Svet
5 ogledov

"Nimamo podatka o Slovencih"

Protestniki glasno vzklikajo protivladna gesla, po zraku vihtijo ošiljene bambus Žurnal24 main
Na stotine policistov se premika proti centru tajske prestolnice, kjer naj bi se soočili s protivladnimi protestniki. Četrtkove eksplozije so terjale eno življenje, 75 je ranjenih.
Slovenija brez opozorila
Tajska je priljubljena turistična točka in je
vedno na potovanju po Tajski nekaj slovenskih
državljanov, nimamo pa podatka, da bi bil kdo v Bangkoku v času eksplozij, so zatrdili na slovenskem zunanjem  ministrstvu. Zaenkrat niso izdali opozorila o odsvetovanju potovanja.

Policija naj bi se po poročanju tujih medijev za zdaj izognila neposrednemu soočenju s protestniki predvsem zaradi serije eksplozij, ki so v četrtek ubile enega človeka, 75 je bilo ranjenih. Velika Britanija, ZDA in Avstralija so posledično izdale opozorila, v katerih odsvetujejo potovanje na Tajsko.

Šesttedenski protesti sicer že močno najedajo živce trenutne vlade. Pritisk narašča predvsem v smeri iskanja rešitve konflikta, vendar je po mnenju poznavalcev prostor za pogajanja izjemno omejen. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je zatrdil, da prihaja trenutek, ko bodo morale popustiti vse vpletene strani.

Napetost narašča
Policija se je na glavni bangkoški ulici Rama IV nameravala soočiti z rdečesrajčniki, vendar naj bi se vnovič umaknila. Protestniki glasno vzklikajo protivladna gesla, po zraku pa vihtijo ošiljene bambusove palice.

Po zadnjih podatkih je v četrtkovi seriji eksplozij en človek umrl, med njimi tudi en tujec, 75 je bilo ranjenih. Prva poročila so sicer navajala tri smrtne žrtve, vendar pa je vlada kasneje potrdila, da je umrl en človek.

Rdečesrajčniki podpirajo nekdanjega premierja Taksina Šinavatro, ki so ga odstavili z državnim prevratom leta 2006 in živi v izgnanstvu, da bi se izognil prestajanju zaporne kazni zaradi korupcije, medtem ko je sedanja vlada zanje nedemokratična.

Vlada obtožuje protestnike
Namestnik premierja Sutep Taugsuban je dejal, da so eksplodirale granate vrste sM79. Po njegovih besedah naj bi izvirale iz južnega predela Bangkoka, kjer so postavljene barikade rdečesrajčnikov. Voditelji protestnikov so se že odzvali na obtožbe in zatrdili, da niso odgovorni za eksplozije, ter dodali, da nimajo namena pobijati nedolžne ljudi.

"To je bilo delo teroristov, ki se jih želi vlada znebiti že dalj časa," pa je zatrdil tiskovni predstavnik vlade Panitan Wattanayagorn.

Tajska politična kriza se je po več kot enem mesecu sicer iz Bangkoka razširila tudi na podeželski severovzhod države, kjer so protivladni protestniki v sredo med drugim zaustavili vojaški vlak in zajeli več sto vojakov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.