Svet
82 ogledov

'Nisem vedel za holokavst'

92-letni Misch je edina še živeča priča drame, ki je potekala 30. aprila 1945. Žurnal24 main
Le nekaj dni po 70-letnici začetka druge svetovne vojne je za javnost spregovoril nekdanji telesni stražar voditelja nacistov.
Rochus Misch, Hitlerjev nekdanji telesni stražar, je spregovoril o zadnjih firerjevih dneh. Danes 92-letni Misch je bil član Hitlerjevega ožjega kroga pet let. Firerju je služil kot kurir, telesni stražar in telefonski operater. Misch je za BBC dejal, da je bilo njegovo prvo srečanje s Hitlerjem nekoliko čudno. "Občutil sem vsa čustva, ko je pred menoj stal Hitler," je dejal Misch.

"Nisem vedel za holokavst"
"Vedel sem za koncentracijska taborišča, nisem pa vedel, kako obsežno je bilo vse skupaj. O tem se nismo pogovarjali. Vedeti morate, da še nikoli ni bilo vojne, med katero ne bi bili zagrešeni zločini, in da je nikoli ne bo," je dejal Misch.

Življenje v "bunkerju smrti"
92-letni Misch je edina še živeča priča drame, ki je potekala 30. aprila 1945, ko sta si Hitler in njegova žena Eva Braun vzela življenje. Razkril je, da sam usodnih strelov ni slišal, drugi pa so začeli kričati. "Hitlerjev osebni tajnik Martin Bormann je vsem ukazal, naj bodo tiho. Nato je ukazal, da odprejo vrata v Hitlerjevo sobo. Videl sem njegovo truplo, njegova glava je ležala na mizi. Eva Braun je ležala na zofi, njena glava je bila nagnjena proti njemu, kolena pa je imela pokrčena proti prsim," se spominja Misch. Hitlerjevo truplo so nato zavili v odejo in ga odnesli, da bi ga kremirali.

Krut konec za Goebbelsove otroke

Naslednji dan je umrlo šest otrok Josepha Goebbelsa, Hitlerjevega naslednika. Umorila jih je njihova mati Magda. "Videl sem Hitlerjevega zdravnika Stumpfeggerja, ki je dal otrokom nekaj piti. Vsi smo vedeli, kaj se dogaja. Pozneje je prišla gospa Goebbels v solzah." Goebbels in njegova žena sta kmalu zatem naredila samomor. Bunker je zavzela Rdeča armada, a Misch je že pobegnil. Rusi so ga kmalu ujeli in poslali v gulag, kjer je preživel devet let.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.