Svet
5 ogledov

Niso ju uspeli rešiti

Žurnal24 main
Francoska talca, ki so ju v nočnih urah ugrabili v Nigru, so po neuspeli reševalni akciji našli mrtva.

Francoza so ugrabili v prestolnici Niamey v nekem baru."Štirje moški s turbani in avtomatskim orožjem so vstopili v bar. Trije so šli naravnost do mize, kjer sta sedela Francoza, medtem ko je eden stal pri vhodu,“ je dejal očividec Mamane Rabiou Aboubacar. "Spregovorili so v arabščini in Francoza prisilili, da sta šla z njimi.“

Ugrabiteljem je policija skupaj s francoskimi silami v regiji sledila do meje z Malijem. "Teroriste so prestregli na meji z Malijem in jih več zajeli,“ je dejal francoski obrambni minister Alain Juppe. "Po končanem spopadu smo oba talca našli mrtva.“

"Na tej stopnji vse kaže, da so ju usmrtili teroristi,“ je dejal tiskovni predstavnik vojske Thierry Burkhard. Francoske specialne enote so posredovale potem, ko je eno od letal opazilo ugrabitelje blizu meje z Malijem.

Treba poseči po strožjih ukrepih
Zaenkrat še ni potrjeno, kdo stoji za zadnjo ugrabitvijo. Po besedah varnostnega analitika Soumeyloua Boubeya Maiga, nekdanjega malijskega obrambnega ministra, gre najverjetneje za eno od skupin povezanih z Al Kajdo. "To je znak, da so odločeni napadati države in zahodne interese ter tako ustvariti območje negotovosti,“ ocenjuje Maiga, ki meni, da bi morale države uvesti veliko strožje varnostne ukrepe.

Francoskim silam tako že drugič ni uspelo rešiti talcev iz rok teroristov. Neuspešni so bili že julija lani pri reševanju Michela Germaneauja. Na omenjenem območju prihaja do številnih ugrabitev francoskih državljanov, saj je Francija lokalni veji Al Kajde napovedala boj. Teroristi trenutno zadržujejo še pet francoskih državljanov, ki so jih ugrabili v rudarskem mestu Arlit septembra lani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.