Svet
2 ogledov

Niso nastavljali drugega lica

Duhovniki različnih krščanskih ločin so si v Sveti deželi pogosto v laseh. Žurnal24 main
V pretepu med pravoslavnimi duhovniki grške in armenske ločine v Jeruzalemu je morala razgrete glave ločiti izraelska policija.

Pretep se je zgodil na za kristjane enem od najsvetejših krajev – v cerkvi Svetega groba, v kateri je votlina, kamor naj bi po izročilu položili križanega Jezusa Kristusa.

Priče so povedale, da je spor na pravoslavno cvetno nedeljo nastal potem, ko je armenski duhovnik fizično odvlekel grškega kolega z območja grobnice, saj naj bi se Grk v jami zadrževal predolgo. Nemudoma se je vnel pretep, ko pa so poskušali posredovati izraelski policisti, so se jih nekateri duhovniki lotili s palminimi vejami. Dva najbolj srborita armenska duhovnika so priprli, zato se je pred policijsko postajo pozneje zbrala množica ljudi, ki so zahtevali njuno izpustitev.

Ostra rivalstva
Tako kot še številni drugi za kristjane sveti objekti v Sveti deželi je tudi omenjena cerkev razdeljena z nevidnimi mejami, znotraj katerih ima pristojnosti kar šest različnih krščanskih ločin, od katerih vsaka ljubosumno varuje svoj predel te sicer mogočne stavbe. Spori so zato zelo pogosti. Pred nekaj meseci se je tako z metlami spopadla duhovščina v cerkvi Kristusovega rojstva v Betlehemu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.