Svet
22 ogledov

Niti konzerve ni znal odpreti

Hitler je vojno preživel kilometre od najbližje fronte, pisma pa razkrivajo, da Žurnal24 main
Diktator nacistične Nemčije je bil med prvo svetovno vojno daleč od front. Soborci so ga v pismih opisovali kot objekt posmeha, ki ni znal sam odpreti niti konzerve.

Neobjavljena pisma pripadnikov vojaške enote, v kateri je Hitler preživel prvo svetovno vojno, razkrivajo, da je vojno odlikovanje – železni križ prvega reda – dobil zaradi prilizovanja visokim časnikom in ne zaradi kakršnihkoli junaških dejanj, navaja Thomas Weber iz univerze Aberdeen na Škotskem, katerega zgodovinski izsledki bodo naslednji mesec objavljeni v knjigi Hitlerjeva prva vojna.

Ni pil, niti se ni zabaval
Hitler je vojno preživel kilometre od najbližje fronte, pisma pa razkrivajo, da so ga vojaki večkrat zasmehovali. Na njegov račun so letele številne šale, ena izmed njih je tudi ta, da bi Hitler v tovarni konzerv umrl od lakote, saj mu niti na krat pameti ne bi prišlo, da bi to lahko odprl s puškinim bajonetom.

Njegovi kolegi so ga opisovali kot samotarja, o katerem niso imeli izdelanega mnenja. Hitler ni bil opažen, niti popularen. Običajnih zabav se ni udeleževal, ni pisal pisem in pil alkohola. Namesto tega je pridno prebiral politične knjige in slikal, zaradi česar si je prislužil vzdevek slikar ali umetnik. Pozornost je požel le ob svoji ponižni poslušnosti do nadrejenih.

Neodkriti dokumenti
Zgodovinarji so bili prepričani, da ni veliko zapisov o tem, da je najbolj osovraženi voditelj v zgodovini sodeloval v prvi svetovni vojni, saj je bil v tistem času le običajen vojak. Weber se je pred leti lotil obširne preiskave, ki se mu je kmalu obrestovala, saj je v bavarskem arhivu našel dobro ohranjene dokumente. Zapisi naj bi med drugim razkrivali, da je bil antisemitizem v tistem času še v debelih povojih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.