Svet
4 ogledov

Nižja kazen za "padle po stopnicah"

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Če bodo ženske, ki trpijo nasilje nad svojim partnerjem, tega ubile, se bodo po novem predlogu kazenskega zakonika v Veliki Britaniji lahko izognile dosmrtnemu zaporu.

Po novem predlogu angleškega kazenskega zakonika, ki ga predlaga laburistična vlada Gordona Browna, bodo ženske, ki bodo dokazale, da so svojega partnerja ubile zaradi trpljenja nad njegovim nasiljem, obsojene z bistveno nižjimi kaznimi. Po novem tako za umor ne bodo več obsojene z dosmrtnim zaporom.

Po besedah predstavnice pravosodnega ministrstva Marie Eagl bo novi zakon lahko osvobodil dosmrtnega zapora vse tiste osebe, ki v samoobrambi zaradi nasilja v družini, na ulici ali pa na osnovi verske in rasne nestrpnosti ubijejo nasilneža. Po drugi strani pa bo zakon natančno določal, da se dosmrtnemu zaporu ne bodo mogli izogniti moški, ki bi svojo ženo zalotili pri varanju in bi pri tem storili zločin.

Čeprav so zakon pozdravile že številne nevladne organizacije v Veliki Britaniji in so z njim najbolj zadovoljne predvsem feministične skupine, ki so se za tak predlog zavzemale že več let, pa nekateri pravni strokovnjaki opozarjajo na nekatere nedorečenosti. Tako naj bi bilo po novem zakonu kršeno načelo enakopravnosti državljanov. Po mnenju Roberta Whelana iz organizacije Civitas pa bi bil zakon pisan na kožo predvsem uličnim bandam. V primeru umorov v medsebojnih obračunih bi se namreč lahko posamezniki izognili dosmrtnim zaporom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.