Svet
5 ogledov

"Nižje plače ministrov le pretvarjanje"

nova francoska vlada hollande Reuters
Francoski predsednik je predstavil novo vlado, ki je na ustanovni seji potrdila znižanje ministrskih plač za 30 odstotkov. Od 34 ministrskih položajev jih bodo 17 prevzele ženske.

Novi francoski predsednik Francois Hollande je predstavil novi ministrski kabinet. Vlada ima 34 ministrskih položajev, od tega so jih 17 prevzele ženske, s čimer ima nova francoska vlada kot edina v Evropi enakopravno zastopanost obeh spolov.

Po prvih ocenah imena kažejo, da bo nova francoska vlada zmerna in da bo šlo za kombinacijo izkušenj z mladostjo, s katero bodo poskušali zagnati francosko gospodarstvo za izhod iz krize. Čeprav bodo ministrske položaje večinoma prevzeli ljudje iz vrst stranke socialistov, bodo v ključnih resorjih pred "ideologi" tisti, ki veljajo za zmerne.

Potrdili znižanje plač za 30 %

Prvo zasedanje nove vlade je vodil kar Hollande, kjer so potrdili njegov predlog, da sredi varčevalnih ukrepov v območju evra znižajo svoje plače za 30 odstotkov. To je največji rez v plače najvišjih funkcionarjev med članicami območja evra doslej.

Hollande bo sicer še vedno prejemal 13.500 evrov, ministri pa 9.800 evrov, je izračunal dnevnik Liberation. To je v primerjavi s plačami nemških ministrov za četrtino manj. Nemška kanclerka Angela Merkel na primer bo po današnjem 5,7-odstotnem zvišanju plač zaslužila 18.104 evre.

Nove ministrice in ministri

Vlado vodi Jean-Marc Ayrault, dolgoletni vodja poslanske skupine socialistov v parlamentu, zunanje ministrstvo je prevzel nekdanji premier Laurent Fabius, finance vodi Pierre Moscovici, ministrstvo za delo Michel Sapin, Arnaud Montebourg pa resor za reindustrializacijo. Notranji minister je postal 49-letni Manuel Valls, Jean-Yves Le Drian je obrambni minister. Dosedanja voditeljica Zelenih Cecile Duflont je postala ministrica za stanovanjsko problematiko, 34-letna Najat Vallaud Belkacem, vzhajajoča zvezda francoske politike z maroškimi koreninami, je postala ministrica za pravice žensk in tiskovna predstavnica vlade, 38-letna Aurelie Filippetti pa je prevzela ministrstvo za kulturo.

Druga violina pa že ne bo

Po prvih analizah je presenetljivo, da med člani nove francoske vlade ni predsednice socialistov, županje Lilla Martine Aubry, sicer "arhitektke" francoskega 35-urnega delovnega tedna. Aubryjeva je pred Hollandovo objavo imen presenetljivo napovedala, da ne bo članica vlade, ker ni bila imenovana za predsednico vlade.

"Francois Hollande je sprejel politično odločitev, ko me ni imenoval v Matignon (rezidenco premierja)," je dejala za časnik Le Monde. "Dogovorila sva se, da v tej sestavi moja prisotnost ne bi imela smisla," je povedala in zavrnila, da bi bila druga violina. Hkrati je Aubryjeva, ki je Hollanda v kampanji za predsedniški položaj v stranki kritizirala kot "mehkega", zatrdila, da bo še naprej ostala na čelu stranke.

Komentarjev 2
  • ghz891 22:16 17.maj 2012.

    (20+31)/2 = 25.5

  • ghz891 22:15 17.maj 2012.

    "Vodja glavne opozicijske desnosredinske stranke Unija za ljudsko gibanje Jean-Francois Cope je znižanje plač v vladi že označil za pretvarjanje. Pri tem je poudaril, da ima socialistični kabinet 34 članov, kar je 14 več kot prva Sarkozyjeva vlada leta 2007 ...prikaži več in tri več kot predhodna."Na oko tu matematika ne drži, če predpostavimo da imajo ministri enako povprečno plačo, 34*0.7 = 23.8