Svet
21 ogledov

Nizka udeležba in incidenti

Kosovo volitve Reuters
Na Kosovu prve volitve po razglasitvi neodvisnosti, ki so potekale na celotnem ozemlju države

V srbskih občinah na severu je bila zelo nizka volilna udeležba. Tam je do 15. ure na volišča prišlo med 7,1 in 13,4 odstotka volivcev, medtem ko je bila na območju celotne države udeležba do 15. ure okoli 33-odstotna, je sporočila volilna komisija.

Iz Kosovske Mitrovice pa poročajo o incidentihEno od volišč v mestu so morali po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug predčasno zapreti, ker so neznanci vdrli v šolo ter začeli uničevati volilni material, uporabili so tudi solzivec.

V incidentu naj bi bili poškodovani dve ženski, predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pa so volišče zapustili.

Kot je dejal kandidat za župana Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović, je v mestu večina volivcev glas oddala na voliščih v tistih delih mesta, kjer živi več albanskega prebivalstva, medtem ko je bila udeležba v delih mesta z večinskim srbskim prebivalstvom še nižja. Tako bodo verjetno v občinskih svetih imeli večino Albanci.

Bojkot ogroža preživetje

Srbski premier Ivica Dačić, ki je pred volitvami kosovske Srbe pozival, naj pridejo na volišča, je danes poudaril, da pozivi k bojkotu volitev ogrožajo preživetje Srbov na Kosovu. Opozoril je, da skrajneži kosovske Srbe vodijo v katastrofo.

Srbski minister za Kosovo Aleksandar Vulin pa je dejal, da naj bi nekateri skrajneži prišli iz Srbije, kar je posebej zaskrbljujoče, saj želijo ljudje iz Srbije odločati o tem, kako naj žive njihovi sonarodnjaki na Kosovu. "A oni se bodo drevi vrnili domov, v Beograd, Novi Sad, Valjevo, Srbi na Kosovu pa bodo ostali z oblastjo, ki je niso izbrali," je dejal.

Dvojne volitve

Volitve so zaradi sodelovanja srbskih občin Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok in Leposavić veljale za najpomembnejše od razglasitve kosovske samostojnosti, njihovo izvedbo pa je omogočil dogovor med Beogradom in Prištino o normalizaciji odnosov, ki sta ga strani ob posredovanju Bruslja dosegli aprila.

Volitve so bile tudi pomemben preizkus pred parlamentarnimi prihodnje leto, bile pa so dvojne, in sicer za župane posameznih mest, ki jih volijo neposredno, in za občinske skupščine. Drugi krog volitev za župane bo 1. decembra.

Končni izidi naj bi bili znani v ponedeljek, uradni pa v sredo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.