Svet
6 ogledov

Nizke temperature krive za nesrečo?

Ranjene potnike so odpeljali v različne bolnišnice v Zagrebu. (Foto: Pixsell) Žurnal24 main
Vlak, ki je zjutraj zaradi težav z zavorami iztiril v Zagrebu, je pred tem brez težav ustavil na 11 postajah. V nesreči je bilo ranjenih 60 ljudi, pet jih je na zdravljenju v bolnišnicah.

"Vladala je nepopisna panika. Ljudje so skakali iz vagonov," je povedal eden izmed potnikov. "Vse se je zgodilo v sekundi. Padla sem in drsela po hodniku," pripoveduje druga potnica.

60 ljudi je ranjenih, pet se jih še vedno zdravi v bolnišnici, vendar ni nobeden več v kritičnem stanju.

Vlak, ki je brez kakršnih koli težav ustavil na 11 železniških postajah, se na 12 na četrtem peronu zagrebške postaje ni mogel ustaviti. Vlakovodja je kot vedno pred postajo zmanjšal hitrost na 20 kilometrov na uro, a ko je poskušal zavirati, mu ni uspelo. Vlak je treščil v betonsko ogrado in se ustavil.

Preiskovalci po poročanju hrvaških medijev še vedno ne vedo, zakaj so zavore odpovedale; vlak je le dan pred nesrečo prestal rutinski pregled, ki ni pokazal nobene napake. Tudi vlakovodja ni bil pijan. Nekateri zato ugibajo, da so krive prenizke temperature oziroma da naj bi primanjkovalo tekočine, ki preprečuje zmrzovanje zavorne tekočine.

Hrvaške železnice so sicer potnikom že sporočile, da jim bodo plačale odškodninske zahtevke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.