Svet
7 ogledov

Nizozemci volijo parlament

Amsterdam, Nizozemska Žurnal24 main
Nizozemci bodo danes po samo dveh letih in že petič v zadnjem desetletju volili nov parlament. Za glasove volivcev se poteguje 21 strank, ankete pa napovedujejo tesen spopad za zmago med doslej vladajočimi liberalci in laburisti.

Celo skrajno desni politik Geert Wilders je tokrat zamenjal svojega sovražnika številka ena in namesto islama ter muslimanskih priseljencev napadel EU. Med drugim zahteva izstop Nizozemske iz EU, območja z evrom in schengna ter konec finančnega podpiranja zadolženih držav na jugu Evrope.

Wilders, katerega Stranka svobode (PVV) je manjšinski vladi liberalnega premiera Marka Rutteja nekaj časa nudila podporo v parlamentu, čeprav ni vanjo nikoli vstopila, je sicer odgovoren za aprilski padec vlade. Do njega je prišlo, potem ko je PVV zapustila pogajanja o znižanju proračunskega primanjkljaja pod v območju evra predpisane tri odstotke BDP. Ti so bili sicer nato z glasovi drugih strank sprejeti.

tesna bitka med Ruttejevimi liberalci in laburisti

Javnomnenjske raziskave napovedujejo tesno bitko za zmago med Ruttejevimi liberalci (VVP) in laburisti (PvdA). Na tretjem mestu so socialisti (SP), na četrtem pa sledi Wildersova PVV.

Obe vodilni stranki sta proevropski, čeprav tega v predvolilni kampanji zaradi širjenja protievropskega razpoloženja med volivci, jeznimi ob varčevalnih ukrepih in hkratnemu reševanju preveč zapravljivih držav, nista izpostavljali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.