Svet
18 ogledov

Nizozemska bo nadzirala Hrvaško

Stella Ronner Grubacic Slavko Midzor / Pixsell
Nizozemska bo zaradi dogodkov, kot je bil napad na parado ponosa v Splitu zahtevala nadzor nad Hrvaško tudi po zaprtju vseh pristopnih poglavij, je napovedala veleposlanica.

"Nizozemska bo vsekakor zahtevala nadzor tudi po zaprtju pristopnih pogajanj s Hrvaško. Tega bo zahtevala tekom celotnega postopka ratifikacije, vse do vstopa Hrvaške v Evropsko Unijo. Dogodki, kot je tisti v Splitu kažejo na to, da je nadzor potreben." To je po pisanju hrvaških medijev povedala Stella Ronner-Grubačić, nizozemska veleposlanica na Hrvaškem.

Napade na nasprotnike parade ponosa je obsodila, dogajanje pa ocenila kot zastražujoče. Dodala je, da imajo v vseh normalnih demokracijah vsi ljudje pravico do demonstrirati in zahtevati svoje pravice, brez da na njih leti kamenje, kozarci in steklenice, poročajo hrvaški mediji.

"Človekove pravice so pomemben del 23. poglavja, ki ga Hrvaška še ni zaprla," je še povedala veleposlanica.

Za dogajanje krivijo oblasti

Predavatelj na splitski filozofski fakulteti Mislav Kukoč, eden od šesterice ranjenih v sobotni splitski paradi ponosa, za nasilje krivi ravnanje oblasti na lokalni in državni ravni. Kot je povedal za hrvaški Jutarnji list, je bil najprej ponosen na svoje mesto in presenečen, ko je videl, kako so ljudje pozdravljali parado. "Sklenil sem, da je Split mesto na evropski civilizacijski ravni," je povedal za časnik.

Z neredi se je soočil na Rivi, kjer je bilo veliko ljudi. "Med njimi je bilo takih, ki so parado pozdravljali, paradižniki in vžigalniki so leteli iz zadnjih vrst," je dejal. "Primitivizem ima svoje privržence povsod po svetu, danes pa se je pokazal kot zaželjen vzorec obnašanja, v prvi vrsti zahvaljujoč oblastem, in to ne le na lokalni, ampak tudi na državni ravni."

Dogodek napačno ocenili
Ljudje se po njegovih besedah svojega primitivizma ne sramujejo, temveč so nanj celo ponosni. "Ne trudijo se prilagoditi urbanemu okolju, temveč, prav nasprotno, trudijo se ga primitivizirati," je povedal za Jutarnji list. Kukoča ne čudi, da je fašizem eksaliral po objavi fotografije Hrvoje Maleša, predsednika Hajduka, z ustaško kapo na glavi. Dodal je še, da se je policija vedla, kot da bodo nasilni udeleženci parade in ne nasilneži, ki so pričakali udeležence prireditve.

Strokovnjak za varnost Joško Morić, ki je pripravil varnostni načrt ob zadnjem obisku papeža Benedikta XVI. na Hrvaškem, je medtem za hrvaški Dnevnik dejal, da je bilo že pred dnevi jasno, da gre pri splitski paradi ponosa za dogodek visokega tveganja. Očitno pa je policija dogodek napačno ocenila in se s svojim delom ne more pohvaliti. "Če 400 policistov postavite ob bok udeležencem, potem to ni malo. Če pa njihovo število primerjate s številom ljudi, ki so opazovali dogodek, med njimi je bilo 8.000 negativno razpoloženih, potem 400 policistov ni veliko,“ je pojasnil Morić.

Policija sicer trenutno pregleduje in analizira posnetke s parade, na kateri je bilo ranjenih šest in pridržanih 137 oseb. Kazenska prijava je bila za zdaj podana le zoper tri mladoletne osebe, ki so na splitski Rivi kadili marihuano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.