Svet
15 ogledov

Nizozemska bo plačala za smrt treh v Srebrenici

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Država Nizozemska je bila na sojenju glede smrti treh Muslimanov po padcu Srebrenice spoznana za krivo.

"Sodišče je presodilo, da je država Nizozemska kriva za smrt teh ljudi, ker jih ne bi smela predati," je presodilo prizivno sodišče v Haagu.

Tožbo so sprožili sorodniki ubitega lokalnega električarja Riza Mustafića, ki je pomagal nizozemskim vojakom ter lokalni prevajalec vojakov Hasan Nuhanović, ki so mo ubili očeta in brata.

Nizozemski je sodišče naložilo, da tožnikom izplača odškodninske zahtevke.

Sodišče je sicer poudarilo, da se sodba nanaša le na primer omenjenih treh Muslimanov in ne na vse begunce, ki so bili pobiti v Srebrenici.

"Varovali" Srebrenico

Nizozemske mirovne sile so bile zadolžene za varovanje Srebrenice, ki je bila razglašena za varovano območje s strani Združenih narodov. Vojska bosanskih Srbov, ki ji je poveljeval general Ratko Mladić, je pobila 8.000 muslimanskih moških in dečkov.

Nizozemska vlada, ki je zaradi masakra tarča številnih tožb, se po poročanju Reutersa brani z argumentom, da jim sile Združenih narodov niso nudile zračne podpore.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.