Svet
7 ogledov

Nizozemska vlada padla

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Zaradi spora glede podaljšanja misije nizozemske vojske v Afganistanu je padla nizozemska koalicijska vlada.

Nizozemski premier Jan Peter Balkenende je kraljici že ponudil svoj odstop. Z njo je govoril po telefonu in ji tudi uradno ponudil odstop vlade.

Ministri vseh treh koalicijskih strank so v petek začeli razpravljati o željah Nata, da Nizozemska ostane še dodatno leto dni v Afganistanu, torej do avgusta 2011. Posvetovanja so trajala 16 ur. Nizozemska je v Afganistanu od leta 2006, tam ima razporejenih skoraj 2000 vojakov. Doslej je umrlo 21 nizozemskih vojakov na afganistanski misiji.

Vlada v Haagu je pred pred tem že sklenila umakniti nizozemske vojake iz Afganistana, umik naj bi se začel avgusta in končal konec letošnjega leta. Parlament se je s tem strinjal. Laburistična stranka je bila odločno proti podaljšanju misije, njen umik pa pomeni, da vlada ostaja brez potrebne večine.

Nato si želi, da vojaki ostanejo v Afganistanu
Medtem je zveza Nato Nizozemsko pozvala, naj podaljša misijo svoje vojske v Afganistanu. Predstavnik zavezništva je dejal, da gre za odločitev Nizozemske, ki jo bo Nato spoštoval. Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen pa še naprej želi, da bi nizozemski vojaki po letošnjem avgustu z manjšo misijo vendarle ostali v Afganistanu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.