Svet
14 ogledov

Nizozemska: vsak peti zlorabljen

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Več deset tisoč otrok je bilo žrtev spolnih zlorab od leta 1945 na Nizozemskem, piše poročilo o spolnih zlorabah otrok v Katoliški cerkvi.

Poročilo tudi opozarja, da se predstavniki Cerkve niso ustrezno odzvali ali pomagali žrtvam. Zlorabljen naj bi bil vsak peti otrok, ne glede na ustanove.

Raziskava med 34 tisoč ljudmi

Poročilo temelji na raziskavi med več kot 34 tisoč ljudmi, komisija pa je ocenila, da je bil eden od desetih nizozemskih otrok žrtev ene od oblik zlorab. Številka pa se podvoji na 20 odstotkov, če upoštevajo otroke, ki so del svoje mladosti preživeli v katoliških ustanovah.

Komisija je prejela 1.800 pritožb o zlorabah v katoliških šolah, seminarjih in sirotišnicah. Nizozemska škofovska konferenca naj bi se na poročilo odzvala še danes popoldan.

Žrtvam bodo pomagali

Katoliška cerkev na Nizozemskem je pretekli mesec pristala, da bo vzpostavila sistem kompenzacij, ki bo žrtvam, ki so jih zlorabili duhovniki ali drugi cerkveni delavci, omogočil, da bodo dobile izplačano odškodnino. Glede na naravo zlorabe naj bi žrtve prejele od pet tisoč do sto tisoč evrov odškodnine.

Po podatkih nizozemskega statističnega urada se je leta 2008 29 odstotkov od 16 milijonov Nizozemcev opredelilo za katolike.

Katoliško cerkev v zadnjih letih pretresa vrsta afer, povezanih s pedofilijo, posebno v Avstriji, Belgiji, Nemčiji, ZDA in na Irskem.

Komentarjev 1
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 03:54 17.december 2011.

    ... iiiiiiin zurnal da sliko racunalniske miske in random para cloveskih rok. Clanek je o spolnih zlorabah s strani ultra-konservativnih ljudi, ki za racunalnisko mis se slisali niso, kaj sele, da bi jo posiljevali.