Svet
11 ogledov

Nizozemska zapušča Afganistan

Nizozemsko vojaško poveljstvo v Urugzanu bo danes tudi formalno predano ZDA in A Žurnal24 main
Nizozemska po štirih letih končuje svojo vojaško misijo v Afganistanu. 1.950 nizozemskih vojakov je v tem času pridobilo visoke ocene za učinkovitost.

Tiskovni predstavnik Isafa, poveljnik Joel Harper, se je nizozemskim vojakom ob njihovem odhodu zahvalil za delovanje in dejal, da so se v Uruzganu izkazali. Nizozemski vojaški poveljnik Peter van Uhmpa  je zatrdil, da se je varnost v provinci Uruzgan znatno izboljšala, vendar pa je obenem poudaril, da se mora po njihovem umiku "še vedno veliko postoriti".

Nato je sicer skušal zmanjšati pomen nizozemskega umika, a analitiki menijo, da je ob vse večjih smrtnih žrtvah in pomislekih glede strategije to občutljiv čas za zavezniške sile.

Dosegli smo dobre rezultate, na katere smo lahko ponosni.
Peter van Uhm

Trenutno v Afganistanu pod ameriškim in Natovim poveljstvom operira več kot 145.000 tujih vojakov, ki podpirajo z Zahoda podprto vlado v boju proti talibanskim upornikom, ki le še pridobivajo na moči.

Vzor drugim državam
Nizozemski kontingent je lestvico vojaške učinkovitosti postavil precej visoko, saj so v nemirni južni provinci prvi uporabilli tehnike, ki so jih kasneje povzele ostale tuje sile v Afganistanu, Med njimi t. i. politika 3D (v angleščini obramba, diplomacija in razvoj), pri kateri so se borili proti talibanom ter hkrati gradili tesne vezi z lokalnimi plemenskimi starešinami in vzpostavljali razvojne programe.

Zaradi Afganistana padla vlada
Nizozemske sile so bile v Afganistanu navzoče od 1. avgusta 2006. V času misije je umrlo 24 nizozemskih vojakov, 140 jih je bilo ranjenih. Nato si je želel, da Nizozemska misijo podaljša za leto dni, to je do avgusta 2011. A vprašanje podaljšanja misije je povzročilo spor v Haagu, zaradi katerega je 20. februarja padla koalicijska vlada. S tem pa je odpadlo tudi podaljšanje misije v Afganistanu.

Nizozemci so se morali zaradi padca vlade 9. junija predčasno odpraviti na volišča, skoraj dva meseca po volitvah pa strankam v državi še vedno ni uspelo doseči dogovora o oblikovanju koalicije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.